Egyszerű tippek levesek és húsok készítéséhez

Egyszerű tippek levesek, húsok készítéséhezA húsleveshez a csontokat mindig hideg vízzel tegyük fel főni. Ha azt akarjuk, hogy a levesben fött hús ízletes legyen, akkor csak később adjuk a csontokhoz.

A rántott leveseknél a rántási hideg vízzel öntjük fel, állan­dóan keverve, így nem fog megcsomósodni. Ha mégis megtör­ténnék, szűrve tegyük a rántást a levesbe. A rántás helyen gyakran liszttel hintjük a leveseket, főzelékeket. Próbáljuk meg követni az egyszerű receptek leírásait.

A passzírozott zöldségleveseket, más néven krémleveseket táp­lálóbbá, egyben ízletesebbé is tesszük tojássárgája, tejszín, vagy tejföl, darabka friss vaj, valamint citromlé hozzáadásával.

A gyümölcslevesek készítésénél szintén a tejföl (tejszín) és tojássárgája jutnak szerephez. Nyáron hidegen, hűtve tálaljuk a nemcsak tápláló, hanem igen üdítő gyümölcs­leveseket.

Húsok

Marhahúsok

Tudnunk kell, hogy a frissen vágott hús csak hosszas főzéssel puhul meg és még akkor sem lesz olyan porhanyós, mint a hideg helyen tartott, legalább 1—2 nappal előbb levágott állaté.

Az angolosan készített húsokat még ennél is hosszabb ideig tartjuk a hidegen. Sütés előtt pár óráig olajban álljanak. Ezeket csak törlőruhával szárazra töröljük és nem mossuk.

Ha hirtelen sütjük a szeleteket, nem sózzuk őket. csak miután megsültek, mert ezáltal megkeményednek. Általában a leveshústól eltekintve, mindig csak kevés meleg vizet öntsünk a hús alá, mert jobb ízű és gyorsabban puhul meg.

Borjúhúsok

A frissen vágott állat húsa rágós, tehát ezt is pihentetni kell 1—2 napig. Ne tegyük azonban közvetlenül a jégre, mert elszíneződik. Sose mossuk szeletben, hanem egy darabban, mert magába, szívja a vizet. A szeletek bundája is jobban tapad, ha sütés előtt törlőruhával szárazra töröltük.