bor

A bor helyes tárolása

bor
Minőségi bor

Biztosan mindenki tisztában van azzal, hogy ez az ital szőlőből készül. A bor palackján található címke tartalmazza a termőhelyet, a szőlőfajtát, az alkoholtartalmat, valamint a cukortartalmat. A minőségi variációkon kívül, fel van tüntetve a termelő neve és a telephely is. Északon kevesebb a napfény és a hőmérséklet is alacsonyabb, mint a déli földrészeken, ezért az északi szőlőben alacsonyabb a cukorképződés és magasabb a savtartalom.

Az itt előállított bor változatai zamatban gazdagok, az alkoholtartalmuk pedig alacsonynak nevezhető. Délen a szőlő magas cukortartalommal érik be, viszont ízben és zamatban szegényebb. Ebben az esetben kevesebb a savtartalom, de magas az alkoholszint.

Az italtároló helyét tekintve, a legjobb hely a pince, ahol a hőmérséklet 12 Celsius körül van. Fontos, hogy a helyiség jól szellőztethető legyen, ezen kívül a levegő páratartalma elérje a 80-85 %-ot. Ha a szüret időben történik, akkor a bor novemberre kiforr. Manapság is sok finom változat kapható. Szerezzen be néhány üveggel és tegye általa kellemesebbé az estéket!