reflux tünete

Nem egyértelmű a reflux tünete

Sokak véleménye, hogy a reflux a gyomorsav felszaporodása miatt alakul ki, de sajnos a helyzet lényegesen bonyolultabb ebben az esetben. Azért gondolják ezt, mert először gyomorégés a reflux tünete, ami evés után vagy fekvő helyzetben jelentkeznek. Rengetegen használnak ezekre a szimptómákra recept nélkül kapható savlekötőket.

Azonban reflux esetén ezek a gyógyszerek nem vagy csak nagyon kismértékben hatnak és a tünetek egyre rosszabbakká válnak. A puffadás, a csuklás, a krónikus torokfájás, a rekedtség és a köhögés szintén lehet a reflux tünete. A betegeknek lehetnek nyelési problémái is, de érthető módon senki nem gondol ebből a refluxra. Mindenesetre, ha legalább 2 a felsorolt szimptómák közül jelentkezik, érdemes erre az egészségügyi gondra gyanakodni.

Milyen az ideális reflux diéta étrend?

Ha beigazolódik, hogy ebben szenvedünk, akkor nem pusztán az orvosságok fogják elhozni a kívánt gyógyulást, mert ehhez elengedhetetlen a megfelelő étrend is. Tulajdonképpen a beteg élete alapjaiban változik meg, a reflux diéta étrend ugyanis egyáltalán nem könnyű, főleg az olyan személyeknek, akiknek a káros szenvedélyei és táplálkozási szokásai miatt alakul ki ez a rendellenesség.

Tilos zsíros, olajban sült ételeket fogyasztania, de tanácsos tartózkodni a hagymaféléktől, citrusoktól, édességektől egyaránt. Kijelenthető, hogy az optimális reflux diéta étrend gazdag rostokban, illetve fehérjékben. A felsoroltakon kívül, az étkezések mennyiségén is változtatnia kell, több kisebb adagban fogyaszthatja el a napi élelmiszermennyiséget.

Különböző lehet az irritábilis bél szindróma diéta

A beleket érintő emésztőrendszeri betegség az irritábilis bél szindróma, rövidítésben IBS, de nem jellemzi gyulladásos állapot, így nem növeli a bélrák kialakulásának kockázatát sem. A betegség esetén már az életmódbéli változtatással is sokat javíthatunk az egészségi állapotunkon, de azért szükséges az irritábilis bél szindróma diéta szigorú betartása.

A fokozott mennyiségű folyadékbevitel rendkívül fontos, ami lehetőleg legyen szénsavmentes víz, zöldtea vagy természetes gyümölcslé. Tudni kell, hogy az irritábilis bél szindróma diéta kialakítása függ attól, hogy milyen tünetek állnak fenn. A székrekedésben szenvedőknek a rostokban gazdag gyümölcsök hozzák a feloldozást, de a hasmenéses szimptómák esetén ugyanezek csak súlyosbítják a helyzetet.

Pollen Index sok információval

Már nagyon sokan sokat írtak a különböző allergiákról és az emberek a virágporra, illetve a parlagfűre gondolnak ilyenkor. Valóban, a Pollen Index cikke szerint, a virágpor okozta egészségügyi zavarok a leggyakoribb allergiás tüneteknek számítanak világszerte. Viszont az is tudnivaló, hogy a modern kor szülöttei azért ezerféle egyéb anyagra, dologra lehetnek allergiásak.

Mi a teendő? Lassan már ki sem mozdulhatunk a lakásunkból allergiaszezonban? Nos, a Pollen Index oldalon olvasható írásban szerepel, hogy bezárkózni csak a magas pollenkoncentrációjú napokon ajánlatos, tehát a kora reggeli órákban. Ha az említett előrejelzéssel naprakészek vagyunk, akkor nyugodtan tartózkodhatunk a szabadban, nem fognak előjönni az allergia tünetei.