rum

Rum: a tengerészek kedvence

Nemcsak a Karibi térséget fosztogató és rettegésben tartó tengerészek fogyasztották előszeretettel, hanem úgy általában mindenki, akinek elhagyta a lába a szárazföldet. Abban az időben minden nyavalyára jó volt a rum.

Ezzel bizony a „hipochonder“ tengerészek rendszerint vissza is éltek, ezért egy idő után bevezették a fejadagot, legalábbis ami az angol haditengerészetet illeti. Tény, hogy ez sem volt kevés, hiszen az esetenként 80%-os alkoholtartalmú italból az előírt két bögre igencsak soknak számított, de még mindig kevesebb, mintha az illető állandóan vedelte volna a rumot.

Minél nemesebb, annál gazdagabb ízekkel találkozhatunk. Akárcsak egy jó whiskyt, a rumot is a fahordós tárolás emeli ki az átlagos változatok közül. Minél tovább érlelődik, annál markánsabb aromákkal találkozhatunk az adott ital kortyolgatása közben.

Az ilyen „idős“ változatokat már sokkal inkább érdemes önmagukban fogyasztani, mint koktélokhoz keverni. Ez utóbbihoz inkább a fehér rum ajánlott, aminek szintén számos képviselője akad az idrinks.hu kínálatában.