vályogház felújítása

A vályogház felújítása tapasztalatot és szakértelmet igényel

A tradicionális építészeti megoldások roppant időtállók lehetnek, ám még így is sort kell néha keríteni a felmerülő problémák javítására. A vályogház felújítása időnként esedékessé válik, ám a legtöbb esetben szerencsés, ha ezt hozzáértőkre bízzuk. Sokan nem is gondolnák, de hazánkban nagyjából minden harmadik épület vályoggal készült, ráadásul az elmúlt években ismét egyre népszerűbb ez a technológia, mert az emberek kezdik újra felfedezni az előnyeit. A vályogház felújítása során azonban számolni kell a különleges tulajdonságaiból adódó kockázatokkal. Ez az építőanyag ásványokból, illetve növényi adalékokból áll, ennek köszönhetően kiválóan lélegzik és remekül szigetel.

Ugyanakkor pontosan emiatt jelent óriási problémát a vizesedés, az ugyanis repedésekhez és penészesedéshez vezethet. Ráadásul ez a fajta építőanyag nem viseli el a vízzáró réteget sem, így aztán a vályogház felújítása egész más módszereket követel meg, mint amit a tégla esetében megszokhattunk. Nedvesség estén sem az injektálás, sem pedig a sajtolás nem járható út, házi módszerekkel pedig végképp rossz ötlet kísérletezni, mert csak ronthatunk a falak állapotán. A vályogház felújítása komoly hozzáértést és tapasztalatot kíván, ezért minden esetben bízzuk profikra a munkát!

Lakások esetében a falazat problémájával ritkábban találkozhatunk, sokkal gyakoribb gond a hely szűke. Ilyenkor a panel erkély beépítés tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, hiszen ezzel több négyzetméternyi hasznos térrel bővül a lakóhelyünk. Mielőtt azonban belevágnánk az átalakításba, mindenképpen érdemes mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat. Elsőként azt kell eldönteni, hogy a panel erkély beépítés segítségével nyert terület valóban megér annyit, hogy elveszítsük a lakásunk egyetlen olyan részét, ahol szabad levegőn tartózkodhatunk.

Amennyiben igen, akkor már csak az a kérdés, mit szeretnénk kezdeni a plusz hellyel, hiszen a célnak megfelelő módon kell nekilátni a felújításnak. Noha első pillantásra a panel erkély beépítés talán nem tűnik túl bonyolult műveletnek, az igazán szép végeredményhez tapasztalatra van szükség. Emiatt a legszerencsésebb, ha a munkát egy profi csapatra bízzuk, akik pontosan tisztában vannak azzal, milyen anyaghasználattal és technikával érhető el a cél. Ezáltal a panel erkély beépítés nemcsak gyorsan készen lesz, de az is biztos, hogy minden a jogszabályi előírásoknak megfelelő módon zajlik majd. Legyen szó tehát télikertről, egy plusz szobáról vagy tárolóról, biztosak lehetünk abban, hogy elégedettek leszünk!