Van-e ideális gyerekjáték?

Kreatív gyerekjáték
Kreatív gyerekjáték

Egy gyerek személyiségétől is függ, hogy mennyit kell figyelni rá. Vannak nyugodt és békés gyerekek, de van, aki csintalan, mindig valami turpisságon töri a fejét, örökmozgó és mindent tudni szeretne. Náluk különösen figyelni kellene, hogy milyen gyerekjáték kerül a kezükbe. A kis és a nagyobb gyerekek nagyon sok figyelmet igényelnek.

Ez nem azt jelenti, hogy lépten-nyomon a sarkukban kell lenni, de mindenképp figyelni kell rájuk. Hiszen nagyon gyakran nem tudják elmondani, hogy mit szeretnének, de a szülő vagy nagyszülő, aki sokat van velük, rá kéne, hogy jöjjön, hogy mire is volna szükségük. Persze csak akkor, ha odafigyel rájuk.

A gyereket a legtöbb gyerekjáték érdekli, de a felnőttek felelőssége, hogy mit vásárolnak meg nekik. Ugyanis figyelni kéne arra, hogy a választás valamilyen készséget fejlesztő gyerekjátékra essen. Mivelhogy ezek a legkedveltebb módon, játékkal fejlesztik a gyerek különböző képességeit. Tudjuk róluk, hogy gyakran elsőre megjegyeznek mindent, amit ki kéne használni a játékos tanulásra.

Velük lenni nem mindig egyszerű, hiszen óriási energiájuk van, ami bizony gyakran próbára teszi a szülők erejét és türelmét, akik általában dolgoznak. A munka mellett arra is figyelniük kell, hogy mik a gyermek igényei, és melyik játék volna a leginkább nekik való. Hiszen ezzel biztosíthatják a harmonikus fejlődésüket.

Érdemes a gyerekjáték választásnál az erősségeket is és a gyengébb képességeket is fejleszteni, mert így lesznek sikerélményeik is, de ami nehezebben megy, arra is motiváltabbak. Tehát a gyerekjáték több célt szolgál, és ezek mindegyikére figyelni kellene.