A sokra tartott magyar konyha inkább mennyiségével és energiadússágával, mintsem változatosságával és ízgazdagságával tűnik ki. Az utóbbi években feltámadt az igény a változatos befőttek, kompótok, savanyúság receptek, és korszerű táplálkozásra.
A fogyasztók azonban aligha igényelhetnek olyan zöldségeket, amelyeket hiába látnak a piacon, sejtelmük sincs, mi az;, mire való és hogyan kell elkészíteni.
Egy kevéssé ismert zöldséget mutatunk be, amelynek jelentős része a téli zöldségszegény időszakot gazdagítja friss salátával, főzelékkel, más része a könnyebb táplálkozást igénylő időszakban teheti változatosabbá, egészségesebbé, korszerűbbé étkezésünket. Szakítsunk a főzelékhagyományokkal is.
Párolva minden zöldség megőrzi eredeti aromáját, és a fölösleges kalóriafogyasztást is elkerülhetjük. Energiadús ételt igénylő fizikai munkát végzőknek a belefőzött liszt helyett adjunk inkább több zöldséget vagy pároljuk több zsiradékon, olajon és öntsünk rá tejfölt.
Salátáinkat ne cukrozzuk. Próbáljuk meg a salátákat nyersen fogyasztani minden páclé nélkül, remek, új ízeket fedezünk fel! Ne idegenkedjünk a cukor elhagyásától sem, ecet helyett pedig használjunk inkább citromlét, amelyet nagyon kevés vízzel engedjünk fel. A körítés helyett tálalt salátákat dúsíthatjuk olajjal, salátamártásokkal, tojással.
Bimbóskel
Táplálkozási szempontból rendkívül értékes zöldségnövény. A kelkáposzta után a legnagyobb mennyiségű szárazanyagot (13— 16%) és A-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. C-vitamin-tartalma nyersen megközelíti a csemegepaprikáét (90 mg/100 g). Jelentőségét fokozza, hogy a téli zöldségszegény időszak vitaminforrása.
A kelbimbóból nyersen készíthetünk salátákat, főzve leveseket, egytálételeket, főzelékeket, köreteket. Főzés előtt a bimbókról szedjük le az elálló fedőleveleket, és vágjuk le a végéről a torzsa hegyét
A Földközi-tenger vidékéről származik. Ma egész Európában ismert és termesztett növény a bimbóskel. Egyike a legjobban tárolható és fagyra legkevésbé érzékeny káposztaféléknek. Az őszi és téli hónapokban kerül a piacra, mélyhűtve is kapható.
A bimbóskel a káposztafélék családjába tartozó kétéves növény. Az első évben hosszú, egy métert is elérő szárat fejleszt, amelyen nagy, kékes leveleket hoz, és a levelek hónaljában nő a diónyi nagyságú, tömör kis káposztafejecske, amit kelbimbónak neveznek.