Változatos és korszerű táplálkozás: a bimbóskel (kelbimbó)!

A sokra tartott magyar konyha inkább mennyiségével és energiadússágával, mintsem változatosságával és ízgazdagságával tűnik ki. Az utóbbi években feltámadt az igény a változatos befőttek, kompótok, savanyúság receptek, és korszerű táplálkozásra.

A fogyasztók azonban aligha igényelhetnek olyan zöldségeket, amelyeket hiába látnak a piacon, sejtelmük sincs, mi az;, mire való és hogyan kell elkészíteni.

Egy kevéssé ismert zöldséget mutatunk be, amelynek jelentős része a téli zöldségszegény időszakot gazdagítja friss salátával, főzelékkel, más része a könnyebb táplálkozást igénylő időszakban teheti vál­tozatosabbá, egészségesebbé, korszerűbbé étkezésünket. Szakítsunk a főzelékhagyományokkal is. 

Párolva minden zöldség megőrzi eredeti aromáját, és a fölösleges kalóriafogyasztást is elkerülhetjük. Energiadús ételt igénylő fizikai munkát végzőknek a belefőzött liszt helyett adjunk inkább több zöldséget vagy pároljuk több zsiradékon, olajon és öntsünk rá tejfölt.

Salátáinkat ne cukrozzuk. Próbáljuk meg a salátákat nyersen fogyasztani minden páclé nélkül, remek, új ízeket fedezünk fel! Ne idegenkedjünk a cukor elhagyásától sem, ecet helyett pedig használjunk inkább cit­romlét, amelyet nagyon kevés vízzel engedjünk fel. A körítés helyett tálalt salátákat dúsíthatjuk olaj­jal, salátamártásokkal, tojással.

Bimbóskel

Változatos és korszerű táplálkozás: a bimbóskel (kelbimbó)!

 

Táplálkozási szempontból rendkívül értékes zöldségnövény. A kelkáposzta után a legnagyobb mennyiségű szárazanyagot (13— 16%) és A-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. C-vitamin-tartalma nyersen megközelíti a csemegepaprikáét (90 mg/100 g). Jelentőségét fokozza, hogy a téli zöldségszegény időszak vitaminforrása.

A kelbimbóból nyersen készíthetünk salátákat, főzve leveseket, egytálételeket, főzelékeket, köreteket. Főzés előtt a bimbókról szedjük le az elálló fedőleveleket, és vág­juk le a végéről a torzsa hegyét

A Földközi-tenger vidékéről származik. Ma egész Európában ismert és termesztett növény a bimbóskel. Egyike a legjobban tárolható és fagyra legkevésbé érzékeny káposztaféléknek. Az őszi és téli hónapokban kerül a piacra, mélyhűtve is kapható.

A bimbóskel a káposztafélék családjába tartozó kétéves növény. Az első évben hosszú, egy métert is elérő szárat fejleszt, amelyen nagy, kékes leveleket hoz, és a levelek hónaljában nő a diónyi nagy­ságú, tömör kis káposztafejecske, amit kelbimbónak neveznek.