A legünnepélyesebb lakomák élvezését egyáltalán nem csökkenti, ha gyümölcs- vagy zöldségleveket tálalunk fel hozzá. A többnyire könnyen emészthető, energiaszegény zöldségételek megkívánják a savanyú borokat, de zsíros ételek után az édesítés nélküli gyümölcslevek ezt az igényt is kielégítik.
Bármilyen gyümölcsből, zöldségből előállíthatunk eredeti zamatát megőrző lét, főleg ha tudjuk, milyen a befőzés, tartósítás és savanyítás technikái.
Brokkoli
A brokkoli táplálkozási értéke a karfioléhoz hasonló, sok A- és C-vitamint tartalmaz valamint igen gazdag ásványi sókban. A teljes tél végi időszak értékes zöldsége.
A karfiolhoz hasonlóan készíthetünk belőle leveseket, bármilyen zöldséggel főzhetjük együtt — csak kissé később tegyük az ételbe, mert hamar megfő és szétesik —, de finom egytálételek, sőt saláták is kerülhetnek belőle az asztalra.
A brokkoli származását tekintve a karfiol közeli rokona. Magas, erőteljes száron hozza a karfiol fejéhez hasonló, de lényegesen lazább rózsáit (virágkezdeményeit), amelyeket még kinyílás előtt kell levágni fogyasztás céljára.
Folyamatosan szedhető, mert a középső virágkezdemény kivágása után az oldalhajtásokon is hoz kisebb rózsákat. Egyes fajtái még enyhe teleken is folyamatosan fejlődnek.
Cikória
Mar a görögök és a rómaiak is ismerték. Igen kedvelt salátanövény, főleg az északnyugati országokban. Hazánkban kevesen ismerik, pedig táplálkozási értéke alapján nagyobb figyelmet érdemelne.
A cikória a téli hónapok friss salátája.
Étkezési szempontból jelentős, hogy télen kitűnő karotinforrás. Karotintartalma a szedés után 3 héttel is megmarad. Mivel ásványi sókban gazdag, étrendi hatása kedvező.