Redőnyt vagy más árnyékolót válasszunk?

Műanyag redőny
Műanyag redőny

A nyári forróságban nagy gondot kell fordítanunk a lakás árnyékolására, hiszen klíma berendezések nélkül csak így védhetjük a lakásunkat a túlzott felforrósodástól. Szerencsére régóta árnyékolók sorát kínálják a szaküzletek, ám a döntés nem is olyan könnyű. Vajon elegendő csak esztétikai szempontokat figyelembe venni vagy pedig szakmai tanácsokat is meg kell fontolnunk?
Nos, a döntés mindig a vásárlóé, ám a tanácsok és tudnivalók megismerése soha nem árthat. Először érdemes tisztázni, a jól ismert redőny milyen más alternatívákkal helyettesíthető. Több évtizede használjuk a redőnyöket és ezidáig inkább a hagyományos népi építészet által ihletett árnyékolókkal találkoztunk. Ezek új köntösbe bújtak és ma már mindenki az ízlésének megfelelő igényes formában vásárolhatja meg őket.
Zsaluzia, roletta, reluxa, szalagfüggöny áll a rendelkezésünkre, ha közvetlenül a nyílászárókat szeretnénk árnyékolni, de akár a napellenzőket is ide sorolhatjuk, melyek az ablakok fölé szerelve hatásos védelmet jelentenek a napsütés ellen.
De mégis miért tartjuk a redőnyt az első számú árnyékolónak? A redőny más árnyékolóval nem összehasonlítható tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hő- és hangszigetelés vagy a szinte tökéletesnek nevezhető fényzárás. Akinek ezek a tulajdonságok elsődlegesek, nyilván a redőnyt részesíti előnyben.