Puding készítés házilag

Puding készítés házilagA puding nagyszerűen kiegészíti az ebédet. Felnőttek és gyermekek egyaránt szeretik.

A pudingok finom, gőzben főtt tészták, amelyek tojásból, vajból, vagy margarin­ból, porcukorból, daralisztből, darából, rizsből, zsemlemorzsából, piskótamorzsából, száraz kenyérből, dióból, mogyoróból, mandulából, esetleg túróból készülnek. A pudingot vagy keverjük, vagy besamelből készítjük.

A pudingokat, mint minden más tésztát, jól kidolgozzuk és pontosan az előírások és receptek szerint járunk el. A tökéletesen kikevert és helyesen elkészített tésztát jól kikent és liszttel vagy finom zsemlemorzsával megszórt pudingformába öntjük. A formát jól ki kell kenni, mert különben a tészta beleragad. A formát csak 3/4-éig töltjük meg, mivel a puding főzés közben megdagad. A forma fedelét is jól megkenjük és meghintjük nehogy hozzáragadjon a tészta. A megtöltött pudingformát a fedővel lezárjuk, magasabb edénybe helyezzük, vizet öntünk alája és lefedjük.

A víznek csak a forma 1/3 részéig szabad érnie. A tűzhelyre helyezzük és a pudingot 45-60 percig főzzük. Ha a víz a puding elkészülte előtt elforr, forró vízzel pótoljuk, sosem hideggel, mert a pudingnak főzés közben lehűlnie nem szabad. A puding megfőzése után a formát kiemeljük, kinyitjuk, és kötőtűt vagy fogvájót szúrunk a pudingba, hogy meggyőződ­jünk, jó-e már. Ha a kötőtű nem lenne száraz, a pudingot visszatesszük és tovább főzzük.

A megfőtt pudingot óvatosan kiborítjuk és gyümölcsszörppel, befőttel, borsodóval vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Torták

A torta tésztáját süthetjük több lapban, amelyeket egymásra rakva töltünk meg, vagy egy darabban, amikor is vigyáznunk kell, hogy jól átsüljön. A habbá vert tojásfehérje egyike a legfontosabb alapanyagoknak, nagyon fontos tehát, hogy a tojások frissek legye­nek. Ha a hab nem eléggé kemény, hozzáadunk kevés porcukrot és ezzel tovább verjük.

Előmelegített sütőben, de mérsékelt tűznél süs­sünk, mert így jobban átsül. Csak a kihűlt tortát lehet szépen fel­vágni és megtölteni.