Oszlopos fúró a precíz furatok érdekében

Állítható oszlopos fúró
Állítható oszlopos fúró

A fúrógépek széleskörű felhasználása nem vitatott, ám amikor precíz furatokat kell készítenünk, akkor egy még pontosabb szerszámra van szükségünk. Az oszlopos fúró nem igényel kézi beavatkozást a fúrás irányának tartásához, csupán csak be kell állítanunk a kívánt szögbe és innentől kezdve a többi semmilyen erőfeszítésünkbe nem fog kerülni.

A gépi erőletolásnak köszönhetően az erőkifejtés folyamatos és egyenletes lesz. Ráadásul ezzel nem kell megerőltetnünk magunkat. A barkácsolók és a szakemberek biztosan ismerik azt az érzést, amikor már kiáll az ember egész karja a fúrástól és a gép súlyától. Persze az oszlopos fúró még nem fogja kiváltani a kézzel irányítható és hordozható fúrógépek helyét. Ellenben, ha nem az épület szerkezetébe kell furatokat készítenünk, hanem a megmunkálásra váró munkadarabokba, akkor kiváló hasznát fogjuk venni. Létezik még egy hasonló verziója, ami az állványos megoldást takarja, csak ez esetben a géptestet nem az oszlopban találjuk, hanem egy szekrény takarja. Ennek az állítható kialakítása révén leszünk képesek nagyobb munkadarabok megmunkálására is. Az oszlopos fúró használata után nem kell amiatt bosszankodnunk, hogy a kifúrt munkadarabokon nem passzolnak a lyukak.

Kézi fúróval elhibázhatjuk ezeknek az irányát és megtörténhet, hogy nem tudjuk utána összefogatni az adott elemeket, mivel az egyik furat nem fogja pontosan fedni a másikat. Az oszlopos fúró megrendelése előtt vessünk egy pillantást a teljesítményére és a fokozataira, mert ezek nagyban befolyásolhatják az árát! De az sem mindegy a tarifa szempontjából, hogy melyik gyártó terméke mellett döntünk. Állítható a forgási sebesség és az előtolás is. Hogyha nem szánnánk többet egy effajta szerszámgépre, mint amennyit feltétlenül szükséges, akkor rögzíthetjük a kézi fúrót is állványhoz, mert számos ilyen kiegészítő létezik, ám ez nem nyújt akkorra stabilitást.

Főleg abban az esetben, hogyha két oldalról vagyunk kénytelenek dolgozni egy pontos derékszögű furat elkészítése esetén. Azonban az oszlopos fúró árkategóriája szempontjából létezik egy arany középút, amit akkor találhatunk meg, hogyha nincs szükségünk ipari teljesítményre. Amennyiben nagyrészt csak faanyagokkal fogunk dolgozni, akkor valószínűleg nem kell a legerősebb, legnagyobb forgatónyomatékkal dolgozó oszlopos fúró típust választanunk. Vegyük számba azt is, hogy milyen és mekkora furatok elkészítésére szeretnénk használni az eszközt és ezután döntsünk! Egy nívós márkával biztosan nem fogunk melléfogni, egy kevésbé erős oszlopos fúró modell esetében sem.