Mp3 lejátszók

Mp3 lejátszók

Ma már a lehető legtermészetesebb módon használjuk az mp3 lejátszókat, mindenkinek van, a tíz évestől, a felnőttig egyszerűen, könnyen tudja kezelni. Mp3 lejátszók vannak a mobiltelefonokban, külön önálló mp3 lejátszókat is lehet ma már kapni, méretüket tekintve pedig a pendrive mérettől egészen a picike, gombnyi méretig találkozhatunk velük.

Vajon az mp3 lejátszók használata közben eszünkbe jut-e, mi is az az mp3? Maga a lejátszható formátum, hogyan született?

Az mp3 a legelterjedtebb zene tárolására alkalmas fájlformátum, aminek az alapja a veszteséges tömörítésen nyugszik. A veszteséges tömörítés pedig nem más, mint az adattömörítési algoritmusok egy osztálya. A veszteséges tömörítés azért is annyira népszerű, mert sokkal kisebb méretű fájlt képes előállítani, mint a veszteségmentes tömörítés. Gondoljunk csak arra, hogy mp3 fájlformátumú zenékből mennyivel több fér egy CD-re, mint veszteségmentesen tömörített fájlokból.

Ez a technológia tulajdonképpen az alapja az mp3 lejátszók elvének is, illetve ennek a tömörítési technológiának köszönhetjük, hogy ma több százezer mp3 zenei fájlt elvihetünk egyetlen adathordozón, mint az mp3 lejátszón is akár. Hisz nem ritka, sőt ma már elengedhetetlen, hogy az mp3 lejátszóknak legyen saját belső memóriájuk is, emellett pedig memóriakártyával tovább bővíthetők.

Az mp3 fájlformátumok nem definiálják a tömörítő algoritmust, csak a kitömörítőt és a fájl formátumát, ezért az mp3-nak attól függően milyen tömörítőt használt, különféle változata lehet. Az mp3 tömörítőt nevezzük kodeknek.

Az mp3 megjelenése előtt már létezett az mp2 fájlformátum, s az mp3 kifejlesztését tulajdonképpen azért tartották fontosnak, hogy minél egyszerűbb, kisebb, ám annál tisztább fájlformátumot nyerjenek.

Az első mp2 fájl 1993 októberében jelent meg az interneten, kezdetben ez a formátum csak a Xing Audio Playerrel, és egy későbbi Unix-os programmal volt lejátszható.

Az mp3 fájlformátumok 1995 első felében kezdték gombamód elárasztani a webet, aminek lejátszására a ma is népszerű winamp és a Napster volt alkalmas.

Manapság nekünk már semmi dolgunk, mint az előzményekkel nem törődve élvezni az mp3 lejátszók, vagy akár az mp5 lejátszónk minőségét.