hűtő jegesedés

Mit tehetünk a hűtő jegesedés ellen?

A hűtőszekrénnyel nincs sok dolgunk, legfeljebb csak arra kell odafigyelni, hogy soha ne legyen üres. Viszont okozhat némi kellemetlenséget és fejtörést a hűtő jegesedés, de egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Miért baj az, ha jegesedik a hűtő? Természetesen nem csupán az esztétikai okok miatt érdemes a télies környezetet megszüntetni a hűtőszekrényben. A hűtő hátsó falán megjelenő jégréteg ugyanis rontja a motor teljesítményét és a berendezés magasabb fogyasztását eredményezi hosszútávon.

A jégréteg kialakulásáért legfőbbképpen mi magunk tehetünk. A hűtő jegesedés egyik oka, ha sokszor nyitogatjuk a készülék ajtaját vagy nem megfelelő hőmérséklet van a hűtőben. Természetesen a készülék meghibásodása is állhat a probléma hátterében. Mivel az új hűtők már no frost technológiával vannak felszerelve, a hűtő jegesedés legfőbbképpen a régi modellek esetében áll fenn. Ha már megtörtént, akkor egyszerűen csak ürítsük ki és engedjük le.

Ezzel az alkalommal pedig a készülék tisztítását is megoldhatjuk gyorsan és hatékonyan. A hűtőnek mindig tisztának kell lennie, mivel itt tároljuk az élelmiszereket. A hűtő tisztítása ugyanakkor a készülék megóvása érdekben is fontos. Természetesen sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen gyakran kell ezt elvégezni és melyek a megfelelő szerek ehhez a feladathoz? Az első kérdésre a válasz az, hogy a teljes tisztításra tanácsos évente kétszer sort keríteni és havonta egyszer egy gyors takarítást is javasolt megejteni.

A második kérdésre a válaszunk, hogy a hűtő tisztítása történhet a boltokban kapható szerekkel, de még jobb a háztartásban megtalálható környezetbarát anyagokkal. Az ecet vagy a szódabikarbóna nemcsak hatékony, hanem teljesen természetes is. A hűtő tisztítása mindig az áramtalanítással kezdődjön! Ezt követően ki kell venni minden élelmiszert, valamint a polcokat és a fiókokat. A kivehető alkatrészek tisztítása és szárítása se maradjon el! A fagyasztó kitakarítása és a hűtő külső felületének tisztítása szintén fontos lépések a csillogó eredményhez.