keresztelő ruha

Mit jelképez a keresztelő ruha?

keresztelő ruha
Keresztelő ruha

A keresztelést már a régi idők óta fehér ingben végezték, ami a szellemi tisztaságot, a bűntelenséget és az örömöt szimbolizálta. A keresztelő ruha hossza pedig a hosszú életet, a szépséget és a gazdagságot jelképezte. Az új ing a keresztség után az Isten által kapott új lelket is jelentette.

Az ingeket csipkével, szalagokkal és virágokkal díszítették. Az ilyen típusú ing első említése a XV. századból származik. A csecsemő már a megkeresztelése előtti estén ebben az ingben aludt, hogy valódi boldogságot szerezzen. Elterjedt jelenség, hogy keresztelő ruha kiegészítőjeként fejdíszt is adnak a babára azért, hogy okos felnőtté váljon.

A szertartáson viselt inget ereklyeként megtartották. Ezeket puha és kellemes tapintású pamutból készítik, ami nem fényesedik ki. A lényeg mindenképp az, hogy a baba kényelmesen érezze magát. A keresztelő ruhát előre meg kell vásárolni, hogy lehetőség legyen a későbbiekben a cserére, ha a kicsinek nem bizonyulna megfelelőnek. Az ilyen modellek összetétele kissé eltérhet, a gyermek életkorától és nemétől függően.