Mit is jelentenek a nyári gumin a jelzések?

A méretekkel való tisztában lét fontos akkor, amikor nyári gumit, vagy éppenséggel téli gumit vásárolunk.  A méret megjelölése a gumi kereken történik. Lássunk egy példát, amivel sokkal könnyebben be lehet azonosítani azt, hogy mi mit is jelent. Példánkban használjuk ezt: 175/65 R 13. Itt a 175-es szám az abroncs szélességét mutatja, mégpedig  mm-ben, a 65 pedig nem más, mint a nyári gumi szélességének, valamint az oldalfal-magasságának aránya %-ban számolva.

Az R azt jelenti, radiál szerkezetű abroncsról van szó. A felni átmérőjét colban szokták mérni ( 1 col = 25,4 mm), ez a mi esetünkben a 13-as szám lesz. A súly- és sebességhatárok jelölése is nagyon fontos, például a 80Snál a 80-as szám a maximális terhelhetőséget jelző szám, ami egy kerékre vonatkozik.

A mi esetünkben a 80 egy 450 kg-os terhelést jelent. Az S nem más, mint a maximálisan megengedett sebességet jelző betű, sebességindexekben meg lehet tekinteni a leggyakoribb sebességhatárokat. Itt az S 180 km/h –s sebességet enged meg maximálisnak.  Fontos még a jelzéseknél a gumiabroncs gyártási ideje is, ez kezdődik mindig DOT-al. Egy olyan nyári guminál, amin például az szerepel, hogy DOT 4011, az első két szám a gyártási hetet szimbolizálja, a második két szám pedig a gyártási évre utal.

Tehát ez a nyári gumi a 2011.-es év 40. hetében készült. Most térjünk ki egy kicsit a gumiabroncsok nevére, hiszen itt is rengeteg lehetőség van. Uniroyal RainExpert, Hankook K -715, vagy épp  Michelin Energy E3B-1 példákat véve alapul az Uniroyal, Hankook, valamint a Michelin maga a márkanév, a RainExpert, K-715, illetve az Energy E3B-1 pedig a gumi típusát jelenti.  Egyéb jelzések is előfordulhatnak a gumikon, például az XL (Extra Load) erősített oldalfalú abroncsot jelent. Itt terhelhetőség sokkal nagyobb, mint az azonos méretű, normál gumik esetében.

Az erősített oldalfalú gumiknál megjelenik a RF jelzés (Reinforced), itt is a terhelőség sokkal nagyobb az azonos abroncsokhoz képest.