Lábazati vakolat

Mire való igazából a lábazati vakolat?

Egy ház külső szigetelése jelentősen befolyásolja az ingatlan értékét és állapotát, hiszen ha ez a megfelelő módon történt meg, akkor bent mindig kellemes a hőmérséklet, ugyanakkor a külső vakolat megvédi a falakat a fagytól, esőtől, széltől.

Amennyiben kellően szellős, nem kell aggódnia a nyirkos, penészes állapotok miatt sem. A lábazati vakolat szerepe kettős. Nemcsak a falat védi az időjárástól, de az aljzat átázást is gátolja, amennyiben meggyűl az udvaron a víz hóolvadás vagy egy tartósabb esőzés után. A lábazati vakolat típusok nagyon változatosak a kereskedelemben. Érdemes odafigyelni néhány apróságra, ami jelentősen segít abban, hogy minőségi terméket válasszon.

Sokat számít, hogy a megrendelés előtt álló lábazati vakolat zsákján szerepel-e, hogy kapott-e valamilyen nemzetközi, EU vagy magyar tanúsítványt. Beszerezhető tanúsítvány nélküli változat is persze, azonban ha nem szeretne csalódni, annak gyors bevizsgálását egy kis minta leadásával a kompetens laboratóriumoktól kell kérni.

A 15 kg kiszerelésű lábazati vakolat ára 10 és 15 ezer Ft között mozog. A termékleírásból könnyedén meg lehet érteni, hogyan kell bekavarni, felhasználni és mit kell tenni a megmaradt anyaggal, miként kell tisztán tartani a felkenésre használt kőművesszerszámokat. A keverőszárral alaposan átdolgozott masszát rozsdamentes eszközzel kell felhordani a falra, mintegy 2 vagy 2,5 mm vastagon. A lábazati vakolat kiszáradása és átcsiszolása után bármilyen jó minőségű homlokzatfestékkel végleges színt adhat neki, ha pedig idővel szükség van rá, megint átfestheti.