alacsony progeszteron szint

Mire utal az alacsony progeszteron szint?

A felismerése nem mindig egyszerű, mivel a tünetek sokszor más egészségügyi problémákkal is összevethetőek. Az alacsony progeszteron szint speciális diagnosztikai módszerekkel azonosítható. A menstruációs zavarok és a meddőség utalhat erre a problémára. Fizikai jelei is vannak, mint a mellfeszülés, a súlygyarapodás, illetve a fejfájás. Az érzelmi tünetek közé tartozik a hangulatingadozás, a depresszió, a szorongás és az ingerlékenység.

Az orvos általában vérvétellel kezdi a vizsgálatot, ami nem véletlen, hiszen ez az egyik legmegbízhatóbb módszer az érték mérésére. Az alacsony progeszteron szint hormonprofil teszttel is diagnosztizálható. A menstruációs ciklus második felében az ovuláció után néhány nappal kerülhet rá sor. Ebben az esetben több különböző hormon szintjét is megmérik, hogy teljesebb képet kapjanak. A szakemberek részletes anamnézist készítenek, aminek során kikérdezik a pácienst az általános egészségügyi állapotáról, az életmódjáról és az esetleges tünetekről. Az alacsony progeszteron szint hamar helyreállítható.

A vesefunkció csökkenésére utalhat, aminek következtében gyengeség, fáradtság, hányinger és étvágytalanság jelentkezhet. A magas kreatininszint intenzív fizikai aktivitás és túlzott húsfogyasztás miatt is kialakulhat. Ha nem megfelelő az érték, akkor konzultáljon az orvosával a további vizsgálatok és kezelések érdekében! A szakember általában veseultrahang, vizelet- és vérvizsgálat elvégzésével derít fényt a kiváltó okra.

Fontos megemlíteni, hogy önmagában még nem idéz elő egészségügyi problémát, inkább a jele annak, hogy valami nincs rendben a szervezetben. A magas kreatininszint jelentkezhet szívprobléma esetén is. Amennyiben a szív nem képes elegendő vért pumpálni, akkor veseelégtelenség alakulhat ki. A tartósan magas vérnyomás, a cukorbetegség, az izomkárosodás, a májbetegség és a dehidratáció szintén előidézheti ezt az állapotot. Továbbá, bizonyos antibiotikumok, hormonterápiás szerek és egyes gyógyszerek is befolyásolhatják ezt az értéket. A magas kreatininszint elkerülhető, ha odafigyel az egészséges táplálkozásra.