lábgörcs okai

Miből erednek a lábgörcs okai?

A lábgörcs rendkívül kellemetlen, fájdalmas jelenség, ami a legtöbb esetben éjszaka, alvás közben jelentkezik és hatására kiugrunk az ágyból. De vajon a lábgörcs okai összefüggésben vannak az életmódunkkal? A válasz az, hogy paradox módon, a kellemetlenség fennállhat kifejezetten aktív és túlzottan passzív életvitel mellett is. A túl sok ülés, a kevés mozgás miatt bemerevedett, megrövidült izmok is jelezhetik ily módon, hogy több nyújtásra és mozgásra van szükségük.

Ezzel ellentétben, tünete lehet a rendszeres sportolás és az ezzel járó izzadás során nem pótolt elektrolit és ásványi anyag hiánynak. Persze a lábgörcs okai közé sorolható a magnéziumhiány, a cukorbetegség, de a várandósság ideje alatt szintén jelentkezhet. Amikor érezzük a görcsös fájdalmat, akkor célszerű óvatosan masszírozni, mozgatni, nyújtani az érintett lábat. A megfelelő folyadékmennyiség napi fogyasztása szintén nagyon fontos ahhoz, hogy megszűnjön ez a probléma. De bármelyek is a lábgörcs okai, nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történne.

Sokfélék lehetnek a magnéziumhiány tünetei

Néha egyszerűen csak fáj a fejünk és más okot nem találva erre, ráfogjuk az időjárásra, pedig megtörténhet, hogy valami hiányzik a szervezetünkből. A magnéziumhiány tünetei nemcsak a migrénes fejfást takarják, hanem számos egyéb problémát is. Idetartozik még a szorongás, a krónikus fáradtság, álmatlanság, izomgörcsök, de a remegés, zsibbadás, szédülés és a hajhullás szintén. Ha valakinél bizonyítottan magnéziumhiány lép fel, ennek nagyon fontos a pótlása, mert ez az ásvány nagyjából 300 metabolikus folyamatért felelős a szervezetben.

Megszüntethetőek a magnéziumhiány tünetei, ha megfelelő étrendet tartunk be, illetve gyógyszeres készítmények szedésével is. Az ásvány elsősorban az idegrendszer kiegyensúlyozását biztosítja, de központi szerepe van a fehérje, zsír, szénhidrát anyagcsere, illetve a szív- és érrendszer megfelelő működésében. 50-60%-ban a csontok részét képezi, tehát a csontrendszerünk egészségéhez is optimális magnéziumszintre van szükség. Kemények a magnéziumhiány tünetei, ezért le kell küzdenünk ezeket.