mezcal ital

Különböző agávéból készül a mezcal ital

Mexikóban a mezcal ital még ma is arról híres, mint az isteni és az ördögi dolgokat ötvöző szentély. Egyesíti a hagyományt, az életstílust és a kézművességet. A mezcal ital egy sajátos agavépárlat, ami mélyen kötődik a helyi kultúrához.

Ma ez a kultikus ital a világ egyik nagyon ritka alkoholos különlegessége. A mezcal története körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt kezdődött, az agávé felhasználásával. Az őslakos törzsek már akkoriban is az agavét pörkölt vagy főtt formában használták alapélelmiszerként. A párlat alkoholtartalma általában 35% és nagyon gazdag, összetett ízspektrummal rendelkezik. A tequila az ital egyik fajtája, amit 100%-ban kék agavéból állítanak elő. A mezcal előállításához több mint 40 különböző agavé fajtát használnak.

Azt azonban, hogy melyiket lehet felhasználni, törvény írja elő. Összefoglalva elmondható, hogy a mezcal ital az agávéból készült szeszesitalok hagyományosabb és kézműves, eredeti formája. Viszont a tequila több variációt tesz lehetővé és alkalmasabb a tömeggyártásra.