Kelt tészta otthon, piték és lepények készítése házilag

Kelt tészta otthon, piték és lepények készítése házilagKelt tésztából készítjük pl. az egyes sütemény és hasonló finomságokat. Jól be­melegített sütőben sütjük, azután csökkentett meleggel fejezzük be a sütést. A kész tésztát azonnal kiborítjuk a tepsiből és ha kell, meghintjük porcukorral, de csak hidegen.

A kelt tésztához mindig friss élesztőt veszünk. A szükséges hozzávalók elkészítése és Iemérése előtt langyos tejből, élesztőből, cukorból és lisztből kovászt készítünk. Míg a kovász megkel, elkészítjük egy tálba a többi hozzávalói. Azután hozzá­öntjük a kovászt, és a tésztát fakanállal jól kidolgozzuk. A jól kidolgozott tészta a táltól, fakanáltól elválik, fényes és sima. A tésztát betakarjuk és kelni hagyjuk meleg, de nem forró helyen. A tészta akkor kelt meg, ha ujjheggyel benyomva vissza­ugrik.

kelt tésztához sima vagy féldaralisztet használunk. A lisztet használat előtt megszitáljuk és kissé megmelegítjük. A lisztben jól elkeverjük a sót, mégpedig az édes tésztánál 1 kg lisztre 1 dkg-ot, sós tésztáknál pedig a kétszeresét.

Kelt tésztához por- vagy finom kristálycukrot teszünk. Tojássárgáját, esetleg tojást, vagy szárított tojást vízzel eldolgozva használunk, aszerint, ahogy az utasítás megszabja. A vaj vagy margarin olvasztott és langyos legyen. Használhatunk más műzsírt vagy zsírt is. Friss tejet, esetleg vízben oldott tejport használunk.

Omlós-vajastészták, piték és lepények

A tészták összeállítását hűvös helyen végezzük: tartsuk be pontosan az előírt pihentetési időközöket, valamint a sütő hőfokára megadott utasításokat, A tésztát éles, forrósított késsel vágjuk fel tetszés szerinti darabokra.