Így készül a legfinomabb édesburgonya sütőben

A batáta nagyon sokoldalú és könnyen elkészíthető zöldség. Az édesburgonya sütőben süthető, tűzhelyen pedig főzhető és párolható is. De emellett lehet pürésíteni, valamint levesekben, köretekben, főételekben és még desszertekben is felhasználható. Az édesburgonyából készíthetünk alternatív sült krumplit, zöldség palacsintát, sőt, akár gnocchit is.

Szerencsére, bármelyik boltban könnyen beszerezhetjük, viszonylag olcsó és sokféle változata létezik. Van narancssárga, fehér, sárga és még lila húsú is. A batáta kiadós, tápláló, magas a szénhidrát- és egyéb tápanyagtartalma. Röviden, ezt a zöldséget egyszerűen nem lehet nem szeretni. Az egyik legegyszerűbb és egyben a legtartalmasabb elkészítési módja az édesburgonya sütőben való sütése. A legalapvetőbb és legfinomabb dolog, amit a batátával tehetünk, hogy olajjal és fűszerekkel megsütjük. Még csak meg sem kell hámoznunk ezeket! Mindössze annyit kell tennünk, hogy alaposan megmossuk és tetszőleges formára vágjuk. Kapcsoljuk be a sütőt 200-220 fokra és tegyük a batáta szeleteket egy nagy sütőformába.

Öntsünk rá egy kevés olívaolajat, adjunk hozzá sót, borsot és fűszereket. Alaposan keverjük össze, hogy a szeleteket egyenletesen bevonja az olaj és a fűszer. Adjunk hozzá egy kis citrom vagy lime héjat, a friss ízek érdekében. Tegyük a sütőbe és magas hőmérsékleten 15-20 percig süssük. Az édesburgonya sütőben készült változata úgy lesz a legfinomabb, ha tejfölös-mustáros keverékkel, joghurttal és lágy sajttal tálaljuk. De más zöldségeket is süthetünk vele, például sütőtököt, fehérrépát, sárgarépát vagy zellergyökeret.