Hasznunkra válik a páfrányfenyő jelenléte

Páfrányfenyő
Páfrányfenyő

A tervezés a mindennapokban komoly jelentőséggel bír, még akkor is, ha elsőre azt nem gondolnánk. Egy virágos kert kialakítása alkalmával nem ültethetünk össze mindenféle növényeket, mert azoknak eltérő igényeik lehetnek és az sem kizárt, hogy hirtelen egy dzsungelben találjuk magunkat. Ha van elég helyünk és szeretjük a valódi reliktum fajokat, a páfrányfenyő mindenképpen szerepeljen a telepítési listán!

A 25-30 m magasra is megnövő fa jelenkori példányai esetenként elérik az 1000 éves kort. Azért ennyire hosszútávra nem kell terveznünk, de azzal mindenképpen számoljunk, hogy néhány 10 év alatt jelentős magasságot ér el az általunk ültetett páfrányfenyő. Érdemes megemlíteni, hogy kétivarú, ami azt jelenti, hogy külön van a hím és nőstény változat.

Nyilvánvaló, hogy a termést melyik hozza és bizonyos szinten érdemes kerülni, mert a gyümölcsének hihetetlenül erős szaga van, ami nem feltétlenül bír pozitív jelleggel. A páfrányfenyő nem igényes a talajra, ezért szinte bármilyen körülmények között gyökeret ereszt. Van egy sajátos tulajdonsága, amit érdemes kihasználni, mégpedig, hogy a levelei olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hatásosak az időskori elbutulással, depresszióval szemben.

Ha van páfrányfenyő az udvarunkon, akkor nem kell jelentős összegeket költenünk az őrlemények, kivonatok megvásárlására, mert az hatóanyagokhoz frissen hozzájutunk, csak le kell vennünk a fáról. Egy páfrányfenyő pár 1000 forintért már a miénk lehet és minimális gondoskodás mellett nagyra, erősre fejlődik. Fektessünk bele bátran, mert csak nyerhetünk a jelenlétével!