Fogyás második lépcső: ügyeljünk a táplálkozási ritmusra!

Fogyás második lépcső: ügyeljünk a táplálkozási ritmusra!Tartsuk be a táplálkozási ritmust, a napi ötszöri étkezést. Fogyókúra, illetve fogyás témában szinte hallom kérdést. Ez csak nem okoz szenvedést. Csak annyibban, hogy egy negyed órával korábban kell kelni. Mi jellemzi a mai rohanó ember táp­lálkozását.

Miután rohan – aktatáskával, vagy szatyorral a kezében -, reggelire elfo­gyaszt egy csésze feketekávét. A délelőtti órákban érzi a fáradtságot, újból kávéval próbálja enyhíteni. Ebédje az üzemi menzán, vagy a szatyorban, táskában hozott szendvics és egy kávé. Azután jön a vacsora, amikor úgy ér­zi, hogy az egész napi szegényes étkezés után megérdemli az ember, hogy legalább egyszer jóllakjon. Különösen veszélyes ez a jóllakás vacsoránál. A vizsgálatok bizonyították, hogy a zsírégetés éjszakai pihenés alatt érthetően kisebb, mint a nappali munka folyamán.

Állatokkal végzett kísérletek érdekes eredményt mutattak. Pontosa kiszá­mított energia-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartamú eledelt adtak szondán keresztül az állatoknak naponta három alkalommal, várva, hogv a pontos összetételű és mennyiségű eledel, okoz vagy nem okoz elhízást az állatok­nál. Azután változtattak a kísérleten egyszerre adták be ugyanazt a mennyi­ségű és összetételű élelmet, és amit hiába vártak a háromszori táplálásnál, az megtörtént az egyszeri adag beadása után ugyanaz a mennyiségű és össze­tételű táplálék egyszerre elfogyasztva elhízást váltott ki.

Hogyan állítsuk össze étrendünket?

PL:
Reggeli: tea, lágytojás, pirított kenyér
Tízórai: alma
Ebéd: gombaleves
rostonsült, sovány sertéshús
vegyes francia köret.
saláta
Uzsonna: gyümölcslé
Vacsora: sovány túró, pirított kenyér, retek.

Toldy Ferenc – a dietetika professzora a XIX. században – vacsora után még két óra sétát, nyugodt beszélgetést javasolt. Mi pedig a televízió elé zu­hanva, bosszankodunk a műsorokon.

Bizonyított tény, hogy ugyanaz az étel mennyiség, ha este fogyasztjuk el, sokkal jobban fokozza a zsírsejtek nagyságát, mint a napközben történt ét­kezés.

Próbáljuk meg a rendszerességet, és ne feketekávé adja a napi étkezés ge­rincét. Ez még nem a fogyókúra, csak a rendszerességre történő nevelés, ami elengedhetetlen feltétele lesz az egészséges fogyókúránknak. Magával hozza a rendszeresség elsajátítása, hogy kizárunk minden más étkezést, nassolást.

Helyesebb, ha a konyhában, a könnyen hozzáférhető asztalon sem ha­gyunk semmit.