Dagasztógép pékségekbe és sütödékbe

Dagasztógép
Dagasztógép

Aki már életében sütött otthon kelesztett tésztát vagy kenyeret, amit dagasztania kellett, tudja mennyire kimerítő dolog a sütésnek ezen fázisa. Nem is csoda, hogy a nagyobb sütödék és pékségek alapfelszerelése a minőségi dagasztógép. Ezek hasonlítanak az otthoni konyharobotra, de sokkal nagyobb kapacitásúak. Általában 40-50 literes az üst, amibe az alapanyagok bele fognak kerülni. A dagasztókar pedig speciális kiképzésű, hogy bírja a hatalmas megterhelést. Egy kenyértészta megdagasztása ugyanis legalább 15 percet vesz igénybe.

Ha a kar nem bírja ezt, akkor az egész szerkezet értelmét veszíti. Mindezek mellett az sem mindegy, hogy mekkora feszültséggel működik a dagasztógép. Általában a 400 V-t ajánlják, de vannak ennél erősebbek is. Ezek a paraméterek mind a kihasználtságtól függnek. A nagyobb gyárakban több tésztára van szükség, nagyobb feszültségű gépeket vásárolnak, nagyobb üsttel.

Az üst szinte mindig rozsdamentes acélból készül, amire szükség szerint fedőrács borítható. Erre azért van szükség, nehogy valaki véletlenül beleessen, illetve beleejtsen. Az üst egyes dagasztógép modelleknél billenthető, így a kész tészta könnyebben kiemelhető vagy kikanalazható belőle. Hacsak nem teljesen automatizált rendszert akar majd kiépíteni, akkor az adagoláshoz mindig szakértő munkaerőre van szükség.

Hiszen a dagasztógép működhet tökéletesen, ha az adagok nem jók, akkor a tészta sem lesz jó. Természetesen egyes modelleknél több fokozat is elérhető, tehát ha úgy gondolja, hogy egyik tésztához lassabban, míg a másikhoz gyorsabban kellene dagasztania, akkor ezt a feladatot is képes elvégezni a gép.