Christian Dior, az igazi lovag

Christian Dior politikát tanuló, majd később galériatulajdonossá váló divatikon álmában sem gondolta volna, hogy egyszer neve egyet jelent majd az igazi luxussal. A francia tervező számára szülei diplomata karriert szántak, de Ő tanulmányait félbeszakítva egy kis galériát kezdett el működtetni. Ami miatt a tervezéshez fordult az igazából egy betegség és gazdasági csőd volt. Először Figaro Illustré illusztrátora lett, ahol kalapvázlatokat készített. Itt aztán felfigyeltek különös tehetségére a nevesebb divatházak és szerződtették is a fiatal Diort. Ezt követően pár év múlva már meg is alapította saját divatházát, mely gyorsan berobbant a nemzetközi divatvilágba. Dior forradalmasította az úgynevezett „New Look” stílust, mely az ultranőies vonalairól volt híres.

Azt is hamar felismerte, mint társai, hogy a ruhák tervezése mellett bizony stílusos kiegészítőkre is igény van, így a minőségi parfümök gyártás mellett döntött. Az első saját ruhakollekciója mellett, 1947-ben kiadta egyben az első Miss Dior elnevezésű parfümöt is. Napjainkig már legalább száz különféle parfüm jelent meg a Dior parfümház tervezése alatt. Korai halála után neves tervezők vezették át a divatházat. Vezette Yves Saint Lorent, Gianfranco Ferré, majd John Galliano. A legtöbb sztár már legalább egyszer vonult Dior ruhában a piros szőnyegen.

Négy illatcsaládba szokták osztani a Dior parfümöket. Vannak a citrusos illatok. Ide tartozik az Escalé a Pondichéry és az Escalé a Portobelo parfüm. A virágos illatok képviselik a másik csoportot. Ezek az érzékiséget hangsúlyozzák, így elsősorban a rózsára, jázminra, íriszre és ylang-ylangra építenek. Ezeket a parfümöket képviseli J’Adore, a Poison, a Dolce Vita, Diorissimo és a Dune.

Az orientális illatok a Dior ház ugyancsak jeles képviselői. Ezekre a parfümökre a fűszeres és fás illatjegyek jellemzőek. Képviselői az Addict, a Midnight Poison, Hypnotic Poison és Dioressence parfümök, melyek a szenvedélyes nők védjegyévé váltak. A negyedik csoport pedig a férfiaknak szánt illatokból áll. Tagjai a Dior Homme, a Higher vagy a Fahrenheit.