Az üzemanyag megtakarítás fontos szempont

Üzemanyag megtakarítás
Üzemanyag megtakarítás

A mai energiahordozók magas ára miatt, egyre többen igyekeznek valamilyen módon olcsóbb megoldást találni, a gazdaságosabb életvitel elérésére. A közlekedés fenntartása is meglehetősen költséges a magas üzemanyag árak miatt. Az üzemanyag megtakarítás az összes sofőr egyik vágyálma.

Ezért az autógyártók is igyekeznek olyan gazdaságos motorokat kifejleszteni, amelyek nagyobb teljesítményre képesek, minél kevesebb üzemanyag felhasználása mellett. Ebben idáig a dízel üzemű motorok vezető szerepet töltöttek be, de úgy tűnik mára elérték a teljesítés felső határát és már nem igazán képesek komolyabb üzemanyag megtakarítást elérni.

Marad tehát az alternatív üzemanyagok használata, legyen az továbbra is fosszilis vagy megújuló. Az LPG autógáz egy használható megoldás, ami jó alternatíva a benzinhez viszonyított alacsonyabb ára miatt. Viszont, az ezzel hajtott autók többet is fogyasztanak a gázból, így nem biztos, hogy jó választás. Ami komoly üzemanyag megtakarítást eredményez, az a kisebb löket-térfogatú és kisteljesítményű modern aggregát. Ilyet viszont csak a kisebb autókba szerelnek, amit nem mindenki preferál.

A hibrid megoldás egyre népszerűbb, ami benzin- és villanymotor egyszerre történő használata. Az automata rendszer alacsony sebességnél villanymotorral működik, közúton és autópályán pedig a benzinmotor hajtja az autót, miközben a mozgási energiát a villanymotor visszatöltésére használja. Ez a rendszer komoly üzemanyag megtakarítást jelent az autósoknak. De mi történik akkor, ha csak régi és egy motorral hajtott autónk van, amit elfelejtettünk megtankolni?

Nem szeretnénk az út mellett vesztegelni. A mobiltöltőállomás egyrészt ilyen célzattal üzemel, hogy a bajba került autósokat kihúzza a pácból. Egy teherautó platóján tulajdonképpen bárhová elvihető. A konténer belsejébe épített tartály rendelkezik minden szükséges kiegészítővel, ami egy benzinkutat jellemez. Van tehát kút, tankoló pisztoly, szivattyú és biztonsági berendezések is. A mobiltöltőállomás óriási segítség a vállalkozások életében. Vannak cégek, akik számos gépet üzemeltetnek, amelyek értelemszerűen üzemanyaggal működnek.

Ezeket tankolni kell és ha például egy távoli vidéki területen dolgoznak, ahol nincs a közelben benzinkút, a mobiltöltőállomás az egyetlen használható alternatíva. Ezzel tisztában vannak a cégek és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. A beruházás költséges, de egyrészt hamar megtérül, másrészt ilyen esetben rá vannak kényszerítve a munka hatékony és gyors elvégzése érdekében.