vastartalmú ételek

Az állati vagy növényi eredetű vastartalmú ételek a jobbak?

A vas felszívódásának intenzitása, illetve a mértéke részben rajtunk múlik, mivel vannak olyan termékek, amelyek jelentősen segítik ezt a folyamatot. Ezek mindenekelőtt a szerves savak, és különösen a C-vitaminként ismert aszkorbinsav. Ezért ajánlatos az olyan vastartalmú ételek fogyasztása, mint a zöldségsaláta. A vas felszívódásának mértékét annak forrása is befolyásolja. Ha erről van szó, az állati eredetű vastartalmú ételek mindenképpen előnyösebbek, mint a növényi eredetűek, mivel jobban felszívódnak.

Fontos azt is tudni, hogy mely termékeket kell kerülni, mivel némelyikük a szükséges adag ellenére, más kémiai vegyületeket is tartalmaznak, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az emberi szervezetnek. Ilyenek például a felvágottak, amelyek az esetek túlnyomó többségében nitriteket tartalmazó pácsóval készülnek. A kerülendő termékek mellett azt is fontos tudni, hogy mely vastartalmú ételek kombinációját kell kerülni. A sóska, a rebarbara és a spenót, valamint a feketekávé és a tea ugyanis gátolja a vas felszívódását.

Egyszerű és praktikus természetes hashajtó

A székrekedést enyhíthető natúr termékekkel elkerülhető a csak a tüneteket megszüntető gyógyszerek használata. A kiegyensúlyozott étrend és a növényi rostok természetes hashajtó formájában hatnak és a gyógyszerek remek alternatívái. Ráadásul hatásmechanizmusuk kevésbé agresszív és hosszútávon gyakran hatékonyabb lehet. A rendszeres székletürítés elengedhetetlen a mindennapos jóléthez. A hasi görcsök, a puffadás és a székrekedés olyan panaszok, amelyek fájdalmasak lehetnek és a mindennapok rendjét is akadályozzák.

Az elsődleges gyógymódot ezekre a betegségekre a természetes hashajtó jelenti. A modern étrend túlzott mennyiségű feldolgozott, rostban szegény élelmiszert biztosít, miközben a szervezetnek szüksége van erre a tápanyagra. A rostok főként a friss gyümölcsökben és zöldségekben, a hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben találhatóak. A megfelelő folyadékpótlás is fontos. Az elfogyasztott víz megpuhítja a székletet, ami természetes hashajtóként megkönnyíti a székletürítést.