A vegyestüzelésű kazán előnyei és hátrányai

Vegyestüzelésű kazán
Vegyestüzelésű kazán

Ha a fűtésrendszer felújításán gondolkodik, nincs könnyű helyzetben, mert igen sokféle megoldás közül választhat. Néha elég nehéz eldönteni, hogy melyik lenne a legideálisabb választás. Ilyenkor figyelembe kell venni a környezeti szempontokat is, hátha azok segítenek a döntés meghozatalában.

Egy nagyvárosi környezetben nyilván érdemesebb központi fűtésben gondolkodni, bár ennek is több változata van már. A vidéki családi házakban a vegyestüzelésű kazán is praktikus lehet. Már csak azért is, mert viszonylag gazdaságosan üzemeltethető és igen hatékony, így a nagyobb házakat is gond nélkül fűti. Bár ez a megoldás környezetvédelmi szempontból nem a legtökéletesebb, de valójában nem is károsabb, mint más népszerű megoldás.

Ha lehetőségünk van faipari hulladék beszerzésére, akkor a vegyestüzelésű kazán környezetkímélőnek is tekinthető, hiszen nem kell még egy fát kivágni azért, hogy melegedhessünk. A faiparban keletkezett forgács és fűrészpor is kiválóan újrahasznosítható. Összepréselve különbűnöző méretű pelletet kapunk, ami kiváló fűtőértékkel rendelkezik és a vegyestüzelésű kazánban is jól használható. Persze a fa mellett, papírt is égethetünk az ilyen kazánokban.

Ma már papírhulladékból is készítenek pelletet, ami szintén jó hatásfokkal ég. A szén felhasználása szintén jó megoldás lehet a vegyestüzelésű kazánok esetén. Ezek a berendezések viszonylag olcsón beszerezhetőek, és a működtetésük sem túl költséges. Ezért gazdasági szempontból igen előnyös választás lehet. Mivel a vegyestüzelésű kazán több méretben is megvásárolható, így a lakás méretéhez igazíthatjuk a fűtőtest nagyságát is.