repceméz

A repceméz ízletes desszert

Érzékeny gyomra miatt számos – egyébként egészséges – élelmiszert, közöttük a mézfajtákat is száműzte étrendjéből? Egy engedményt mégis tehet saját magának, a krémes állagú repceméz ugyanis alacsony savtartalmának és enyhén lúgos kémhatásának köszönhetően, kimondottan ajánlott a gyomorpanaszokkal, gyomorsavtúltengéssel küszködőknek.

Ennek a hófehér színű ínyencségnek azonban korántsem merül ki ennyiben az egészségvédő szerepköre. A repceméz kitűnő gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és mivel a csontfejlődést segítő Q3 enzim is megvan benne, csontritkulás esetén is jó szolgálatot tehet. Magas szőlőcukor-tartalma ugyanakkor első osztályú energetizálóvá teszi, ezért sportolók, valamint megerőltető fizikai, illetve szellemi munkát végző személyeknek fokozottan javallott a fogyasztása, de akkor is érdemes kipróbálni, ha úgy érezzük, hogy legyengült az immunrendszerünk.

A debreceni BeoBee méhészet virtuális boltjában a Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon „Az ország legjobb repceméze” díjat 2019-ben és 2020-ban elnyert termékek várják az igényes vásárlókat.