A homokfúvás otthon is elvégezhető

Homokfúvás otthon
Homokfúvás otthon

Előfordul, hogy egy takarítás vagy renoválás alkalmával, olyan rég elfeledett tárgyra bukkanunk, ami nagyon kedves nekünk, viszont az állapota már nem a régi. Mielőtt úgy döntünk, hogy megválunk az adott dologtól, előbb vegyük számba a homokfúvás lehetőségét. Rengeteg régi használati tárgy felújítható ezzel a technikával. Eltávolíthatjuk a rozsdát és az elöregedett festékréteget is. Rendkívül egyszerűen működik és ráadásul környezetbarát technológia. Az apró homokszemeket hatalmas erővel fújja ki egy kompresszor, így olyan felületek is visszanyerhetik a makulátlan állapotukat, amelyekről már réges-régen lemondtunk.

Számos esetben használják a homokfúvást az autók karosszériája esetében. Az elöregedett és rozsdás elemek újra gyönyörűen csillogóvá fognak válni. Ezután ismét könnyedén lefesthetőek és olyanok lesznek, mint újkorukban. Egy másik bevett módszer a savazás, amikor a rozsdát vagy a régi lepattogzott festéket vegyszeresen próbálják meg eltávolítani. Ez is kétség kívül hatékony, de házilag sokkal nehezebben kivitelezhető, főleg ha egy nagyobb tárgyról van szó, ráadásul veszélyes is lehet a homokfúvással ellentétben a maró vegyszerek miatt.

Hogyha egy nagyon elöregedett tárgyról van szó, akkor végképp nem ajánlott a savfürdő, mert az teljesen tönkretehet, ellenben a homokfúvás ebben az esetben is biztonságosan alkalmazható. Az eredmény nem fog elmaradni. Számos oldószer létezik, aminek elég körülményes a használata, ráadásul időigényes is. Minden esetben meg kell várni, ameddig az oldószer hatni kezd, ezután kezdhetjük el csak lekapargatni a régi festékréteget. A homokfúvás folyamata sokkal gyorsabb és jóval kevesebb szennyeződéssel jár. Nagyon sok esetben fog a hasznunkra válni.

A rozsdás fémelemek alaposan elcsúfíthatnak egy autót, kerítést, biciklivázat. A homokfúvást nagyon sok esetben szokták alkalmazni a nagyobb szervizekben is, mert olcsó és könnyű megoldás, az eredmény pedig mindig kiváló lesz. A Szerszamkell.hu barkácsáruház virtuális polcairól többféle homokfúvó közül válogathatunk. A kisebb tárgyak esetében érdemes a kabinos változatot választani. Minden esetben gondoskodjunk a megfelelő felszerelésről, ami nagyon fontos, hogyha homokfúvásra készülünk. Mindenképp viseljünk védőszemüveget és maszkot, hogy ne lélegezzük be sem a homokszemcséket, sem az eltávolítandó szennyeződéseket. Mivel a homokszemek hatalmas sebességgel ütköznek a felülethez, ezért egy kis kézügyességgel akár gravírozhatunk is, ami egészen elképesztő kivitelezéseket tesz lehetővé.