A csípős paprika feldobja az ételeket

Természetes hatóanyagok
Természetes hatóanyagok

Jön egy kis nátha, és máris szaladunk a gyógyszertárba valami pirulát venni, amivel kezelhetjük magunkat, azt viszont figyelmen kívül hagyjuk, hogy mennyi mellékhatása lehet, hiszen számtalan kémiai anyagot tartalmaz. A csípős paprika egy univerzális gyógyászati termék, amely rengeteg jótékony hatást fejt ki a szervezetre. A mi kultúránkban már évszázadok óta jelen van, ami a gasztronómiát illeti, de számtalanszor használták különböző betegségek kezelésére is.

Ha most valaki azt gondolja, hogy ez valami sarlatánság, akkor elég csak Szent-Györgyi Albert nevét említeni, aki felfedezte, hogy rengeteg C-vitamint képes kivonni a csípős paprika fajtáiból. A vitaminok elengedhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez, mivel abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy a mi testünk nem képes előállítani C-vitamint. Bizony, az állatvilág erre megtalálta a megoldást és csak néhány olyan faj létezik, amik nem képesek rá, úgy, mint az ember esetében. Ha rendszeresen fogyasztunk belőle, akkor a csípős paprika kapszaicin tartalma miatt nemcsak nagyokat fogunk fújtatni, hanem hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez is. Természetesen nem kell magában harapni, mint az almát.

Persze aki ínycsiklandó falatnak tartja, az megteheti, viszont a csípős paprika forró levesbe téve kitűnően kezeli a náthát, mivel beindítja a tüdőben a nedvek termelését, ezáltal könnyebben kitisztul a köhögést okozó váladék. Továbbá még számos tünetet és betegséget lehet enyhíteni általa. Nem tanácsos egyből rohanni az orvoshoz. Hogyha az ember venné a fáradságot és kicsit körülnézne, hogy természetes módon hogyan kezelheti magát, azzal sikerülne alaposan megerősítenie az immunrendszerét. Azonban erre csak kevesen veszik a fáradságot. A globalizáció miatt hatalmas tömegeket kell kiszolgálni, ami rossz hatással volt az élelmiszerek minőségére. Sajnos rengeteg gyümölcsben és növényben csökkent a vitamintartalom.

Aki utána olvas, az meggyőződhet róla, hogy ezt komoly tanulmányok támasztják alá. Szerencsére a csípős paprika még mindig jó hatással van ínygyulladásra és a fogyásban is segít. Számos indok szól a fogyasztása mellett, azonban ezt sem jó túlzásba vinni, mert kellemetlen gyomorfájást okozhat. Rengeteg kultúrában, köztük a miénkben is, elképzelhetetlenek lennének az ételek a csípős paprika nélkül. Szeged méltán lett világhírű erről a kis növényről, mivel mesterfokon végzik a termesztését és a város fekvése, éghajlata kedvez neki. Egyébként a már említett Szent-Györgyi Albert is itt igényelt egy rész földet a csípős paprika kísérleteihez, amelyek során rengeteg vitamint tudott kivonni belőle.