csípőfájdalom

A csípőfájdalom műtét nélküli kezelési lehetőségei

csípőfájdalom
Csípőfájdalom

A csípő a testünk legnagyobb ízülete, egy gömbcsuklós ízület, ami rendkívül nagy igénybevételnek van kitéve, ugyanakkor rendkívül ellenálló. Ezért a csípőfájdalom megjelenése nem mindig jelent súlyos problémát. A csípőt érintő fájdalom, az esetek többségében akár műtét nélkül, konzervatív terápiás módszerekkel is hatékonyan kezelhető.

A kiváltó okok között leggyakrabban az artrózis és a rheumatoid arthritis szerepel. Mindkettő a csípőízület porcos ízületi felszíneinek kopását és roncsolódását idézi elő. További tünetek lehetnek még a gyulladás, ízületi merevség és súlyosabb esetekben akár az érintett ízület mozgáskorlátozottsága is.

Ahogy az ízületi kopás, illetve gyulladás egyre kiterjedtebbé válik, a fájdalom is erősödik. A csípőfájdalom hátterében azonban más okok is állhatnak. Pl. az ízületet érintő behatás vagy irritáció miatt kialakuló íngyulladás és nyáktömlő gyulladás, az elsősorban csípő ütközés szindróma okán kialakuló labrum sérülés.

Az ízületi vápán végigfutó labrum gyűrű sérülése leggyakrabban sportolóknál alakul ki, de nem kizárólagosan, tehát akár Ön is érintett lehet benne éppúgy, mint pl. a combfej vérellátási zavara miatt kialakuló combfej elhalásban is.

Ahhoz, hogy a valódi ok kiderüljön, és a terápia hatékony legyen, érdemes ortopéd szakorvosi vizsgálatot kérni. Hogyan csökkenthető a fájdalom? Elsősorban a problémát kiváltó okot kell megszüntetni, illetve gyógyszeres terápiával, vény nélkül kapható gyógyszerekkel, vényre felírt nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal, illetve akár injekciós szteroid, hialuronsavas vagy PRP-terápiával.

Rendkívül fontos a helyes testsúly fenntartása, illetve visszanyerése, hiszen minden egyes plusz kiló hatalmas terhet ró az ízületekre. A gyógytorna és a fizioterápia segítségével fejleszthető az izomerő és visszaállítható az izmok megfelelő rugalmassága is. A fájdalomcsillapító hatású kezelések pedig, mint pl. a manuálterápia, csökkenthetik a fájdalmat.

A felsorolt konzervatív terápiás kezelések nemcsak önmagukban, hanem egymással kombinálva is alkalmazhatók, ráadásul még jobb hatásfokkal. Amennyiben Ön ízületi, illetve csípőfájdalmat, merevséget tapasztal, és a konzervatív lehetőségeket már kimerítette, kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára itt!