Zárcsere magasfokon, ujjnyomással

Zárcsere magas fokon

Tökéletes biztonság és feltörhetetlen zárak nem léteznek, de a biztonságtechnikai újdonságok terén tapasztalható folyamatos fejlődés rendszerint lépéselőnyhöz juttatja a felhasználókat és zárszerkezetekkel foglalkozó cégeket egyaránt az illetéktelen behatolókkal szembeni, örökké tartó, szakadatlan versenyfutásban. Némelyik újítás kérészéltűnek bizonyul, mert hamarosan újabb zárcsere következik. Mások teljesen új alapokra helyezik egy helyiség védettségét, szinte áthatolhatatlan védelmet biztosítva a számára. Persze, a megfelelő árért cserébe…

Az egyik ilyen, egyelőre költségesnek bizonyuló technikai újítás az ujjlenyomat alapú zárszerkezetek csoportja, mely egyedül a felhasználó ujjlenyomatával aktiválható és nyitható. A zárba épített érzékelőszenzorok a betáplált információ alapján beazonosítják a szintén beépített számzárat érintő ujjbegyet, így kettős védelmi hálóval védik az ajtó mögött található értékeket, magántulajdont.

Bár a fenti megoldás kétségtelenül bír előnyökkel is, de legalább ennyi hátránya is akad. Elegendő arra gondolni, akár a szenzorok, akár a számzár hibásodik meg – márpedig minél bonyolultabb egy műszaki megoldás, annál könnyebben romlik el -, egy egyszerű iparos nem fogja tudni kijavítani a hibát vagy szükség esetén kicserélni a zárszerkezetet. A zárszerkezet integráltsága miatt egy esetleges csere az egész zár cseréjét vonhatja maga után. Nem beszélve arról, hogy a megoldás költségei miatt egyszerű emberek egyelőre nem is álmodhatnak erről a megoldásról addig, amíg az alkalmazott technológia ára lejjebb nem megy.

Értelemszerűen ez a megoldás azon nagyobb vállalatok, cégek számára lesz csábító, akiknek megéri a drága beruházással javaikat védeni, egyszersmind felhívni minden élelmesebb betörő-jelölt figyelmét arra, hogy az adott zárszerkezet mögött komoly értékek rejlenek.