Weboldal mobil eszközökre

Responsive design - weboldal mobilra
Responsive design – weboldal mobilra

Ma már minden esetben érdemes számot vetni az okostelefonokkal, táblagépekkel, amelyek egyre inkább terjedőben vannak a felhasználók körében. Olyan eszközök ezek, amelyekkel egy újabb szegmensét lehet elérni a piacnak szinte bármivel. Legyen az szolgáltatás vagy konkrét termék, ráadásul az okostelefon és táblagépen való internetezés azért is rendkívüli, mert a felhasználók ezen csoportja sokkal inkább befogadóbb a különféle tartalmakra. Nem utolsó sorban pedig ez olyan kihívás, amivel cégként muszáj lépést tartani, különben potenciális vásárlókat veszít, amit ebben a gazdasági helyzetben jelenleg nem sok mindenki engedhet meg magának.

Amennyiben így halad a mobil eszközök vásárlásának üteme, egy-két éven belül a weboldalakat többen fogják látogatni mobil eszközökről, mint asztali PC-kről vagy notebookokról. Így nem kérdés, hogy egy weboldal mobilra való megjelenésével, ha tetszik, ha nem foglalkozni kell.

A weboldalak mobilon való megjelenését, azt a jelenséget, hogy a képernyő méretébe tökéletes beleillik az adott weboldal responsive designnal érhetjük el. Lényege, hogy ugyanaz a tartalom jelenik meg egy számítógép monitoron, egy tableten vagy egy okostelefon kijelzőn, csak a megfelelő méretben.

Természetesen ehhez nem szükséges most mindenkinek új weboldalt készíttetnie teljesen elegendő a régi, bevált weboldal, csak annyit kell tenni, hogy elkészítjük annak okostelefonra, tabletre optimalizált változatát. Új weboldalak esetében pedig már startból a responsive design készítjük, ami így könnyen kezelhetővé válik asztali számítógépen és mobil eszközön egyaránt. A lényegen tehát nem változtat, ami az, hogy minél inkább elérhetővé váljon weboldalunk minden felhasználó rétegnek egyaránt.

A responsive webdesign előnye lehet többek között az, hogy költséghatékony és maximálisan keresőbarát, sőt még a Google is ajánlja.