Vermes Lajos, a sport megszállottja

A Bagolyvár
A Bagolyvár (Fotó: arkiss)

Vermes Lajos a sport megszállottja volt. Szabadka egyik nagy szülöttjéről van szó, kinek neve Kosztolányi Dezső és Csáth Géza ismertsége mellett talán kissé fénytelenebbül csillog, tettei mégis arra ösztönöznek, hogy ismerjük meg a sport jó értelemben vett őrültjét.

Vermes Lajos Budapesten orvosnak készült, ám végül mégis tornatanár lett. Alig húsz évesen megszervezte ez első nemzetközi sportversenyt a Szabadka mellett Palicson, amelyen Európa neves sportolói mérhették össze tehetségüket. Hamarosan sikertörténet íródott, egyre ismertebbek lettek a játékok, melyeket Palicsi Olimpiai Játékok néven ismert meg a közönség. Mindez az 1880-as években történt, mintegy másfél évtizeddel a modern kori olimpiai játékok megszervezése előtt.

Így történhetett meg, hogy a Vermes által építtetett ma Bagolyvárként ismert épületet tartja a sporttörténet a világ első olimpiai falujának. Az épület ma is áll, amely mellett megtekinthető Vermes Lajos egész alakos szobra. Ám Vermes nem csak a Bagolyvár építésével hagyta kéznyomát Palicson. Elkészíttette a Szabadkát Paliccsal összekötő villamos sínek hiányzó szakaszát, amely hosszú évtizedekig szolgálta a lakosság igényeit. Mindemellett itt épült Európa harmadik leghosszabb, illetve a Monarchia legnagyobb kerékpár versenypályája. A Palicsi Olimpiai Játékok sikersorozatának csak az első világháború vetett véget.

Palics a mai formájában is csodálatos település, ahol a szecessziós építészet a csend nyugalmával keveredig. Számos palicsi vendégház kínál minőségi szolgáltatást az ide érkezőknek.