Tudnivalók a gázkonvektor karbantartásáról, javításáról

gazmelegitoAz évente átvizsgált gázkészülékek, a megfelelően karbantartott gázkonvektorok problémamentesen és teljes biztonságban használhatóak. Ám számtalan példa van gázszivárgásra, szén-monoxid mérgezésre, sőt, legrosszabb esetben még gázrobbanásra is. Ezeknek oka legtöbb esetben egy elavult, rosszul bekötött konvektor. Természetesen ezek a balesetek roppant egyszerűen elkerülhetőek, ha a konvektorokat évente legalább egyszer ellenőrzi egy szakavatott gázszerelő. A teljes biztonság érdekében ne féljünk lecserélni az elavult konvektort, mely akár többet is fogyaszthat, és emellett kevésbé biztonságos. 

A konvektort egy hozzáértő gázszerelő könnyedén meg tud vizsgálni, s azon nyomban ki tudja szúrna az esetleges hibát. A meghibásodás kijavítását így hát nem szabad a szomszéd bácsira bízni, aki meg van győződve arról, hogy sikeresen megjavította a konvektort csak azért, mivel azt beindította. A konvektor javítás veszélyes is lehet. A különböző konvektornál különféle meghibásodás is fennállhat. A kéményes konvektornál a kémény minősége kiváló kell legyen, ezzel kiiktatva a szén-monoxid mérgezés lehetőségét. Mindemellett nagyon fontos a huzatmegszakító is, ami modernebb gázkonvektoroknál megtalálható, míg a régebbieknél ezeket be kell építeni. A parapetes gázkonvektorok esetében viszont le kell venni a gázkonvektort és ki kell tisztítani az égéstermék elvezető nyílásokat, és a légbeszívót is. Mindezekre akkor van szükség, ha az égőfej alapos megtakarítása, tisztítása után a lángkép még mindig nem tökéletes.

 
A gázkonvektor éves kivizsgálása, és az esetleges javítása nélkülözhetetlen a későbbi bajok elkerülése végett. Ne hanyagolja hát el a konvektort illetve a többi gázkészüléket, s egy profi gázszerelő segítségét hívva ellenőriztesse ezen berendezéseket.