Szabadka

Szabadkai és palicsi kitekintő

Szabadka egyre több magyarországi utazó számára kínál tartalmas szórakozási, kikapcsolódási és vásárlási lehetőséget. Nem csak a városba, hanem a Szabadkával szomszédos Palicsra is egyre többen járnak, ahol egy gyönyörű tó kínál lehetőséget a természetközeli kikapcsolódásra.

Szabadka városa az egyike a legrégibb délvidéki településeknek, ám a város mai arculata túlnyomó többségében a századforduló előtt és főként után alakult ki. A Kárpát-medence legszebb épületeként emlegetett Városháza mai arculata is a 20. század első harmadában felében nyerte el mai jellegét. Ám a Városháza mellett csodás építészeti emlékek sora várja a turistaként érkező magyarországi vendégeket. A Városi Könyvtár és a Városi Múzeum épülete vagy épp a Raichle palota a szecesszió legszebb jegyeit viselik magukon, ezzel kölcsönözve különleges városképet Szabadkának. A belváros polgári házai szintén egyedülállóvá teszik a várost, amelyekkel Szabadka méltán nevezhető hangulatos és barátságos városnak.

A közeli Palics – vagy ahogy régen ismertük, Palicsfürdő – villák és vendégházak sorával várja az ideérkező turistákat. Palics ma Szerbia második leglátogatottabb turisztikai pontja. Történetében, legendáiban a magyar történelem, építészet és néphagyomány napjai élednek újra.
Ha úgy döntünk, a magyar határtól mintegy 10 kilométerre fekvő Szabadkán és a közeli Palicson töltenénk el Szabadságunkat vagy akár egy hétvégét, mindenképpen szenteljünk figyelmet a szerbiai gasztronómia csodás ízeinek!