Víz nélkül nincs élet

Miért veszélyes az arzén?

Az arzén jelenlétére vonatkozó figyelmeztetés gyakori a média hasábjain. Természetesen ezeket a problémákat nem szabad félvállról venni, de a pánikkeltés sem indokolt. Az arzén természetes körülmények között a mélységi vizekben előforduló kémiai elem, amely nagy mennyiségben történő rendszeres bevitele hosszútávon egészségkárosodást okozhat, illetve növeli egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Míg a felszíni vizekben az arzén jelenléte meg sem közelíti a megengedett 10 μg/l határértéket, addig a mélységi víztartó rétegekben ez az arány a megengedett határérték sokszorosa is lehet. Nem véletlen, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) rendszeres felügyelet alatt tartja a lakossági vízellátást.

Kevesen tudják, hogy az ivóvíz literenkénti megengedett határértékének többszörösét fogyasztjuk el nap mint nap ebből a veszélyes elemből. De a történet szerencsére nem ilyen fekete, épp ezért szükséges eloszlatnunk azokat a félreértelmezett információkat, miszerint a magyar lakosság nap mint nap a halálos arzénmennyiség többszörösét viszi be a szervezetébe. Mint írtuk, az ivóvízre vonatkozó egészségügyi határérték 10 μg/l, egy felnőtt pedig átlagosan 20-300 μg arzént visz be a szervezetébe naponta. De vajon hogyan lehetséges ez? Nyilván senki nem iszik naponta 30 liter vezetékes ivóvizet. Ezt a mennyiséget különböző élelmiszerekkel visszük be: zöldségekkel, hallal, rizzsel, sörrel, kávéval, palackozott ásványvízzel. Ezek viszont rendszerint szerves kötésű vegyületek, így egészségkárosító hatással nem kell számolnunk.