Jó tudni, hogy a hűtlen kezelés szándékos bűncselekmény

a hűtlen kezelés szándékos bűncselekmény
A hűtlen kezelés szándékos bűncselekmény

Az első jó tanács, amit egy tapasztalt védőügyvéd javasolhat: mielőtt válaszol arra a kérdésre, hogy beismeri-e bármilyen bűncselekmény elkövetését, konzultáljon egy szakértővel. Önnek tisztában kell lennie minden lehetséges enyhítő körülményekkel, ha gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolják.

Ha egy elhibázott vallomást tesz, azzal azt is okozhatja, hogy a bűncselekményének a megítélése súlyosabbnak minősüljön. A hűtlen kezelés is a vagyon elleni bűncselekmények közé tartozik. Amikor bárkit ezzel a tettel vádolnak, akkor nem azt feltételezik, hogy az elkövetőnek az általa kezelt idegen vagyon eltulajdonítása, ellopása lett volna a célja – bár a cselekmény mögött általában valamilyen módon megtalálható az ő vagyoni érdeke.

Hűtlen kezeléssel az vádolható, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és Ő az ebből eredő kötelességeinek a megszegése miatt vagyoni hátrányt okoz. Ez a vagyon lehet ingó, ingatlan, de akár vagyoni jog is. A védekezésnek egy gyakorlott védőügyvéd több módját is ismeri. Egy gyakorlott és rutinos védőügyvéd először tájékozódik, megismeri a vádakat, felméri a védekezés lehetőségeit, és csak akkor javasolja, hogy ismerje be a bűnösségét, ha nem lát más lehetőséget a sikeres védekezéshez. Egy idő előtt tett beismerő vallomás ezért ronthat a későbbi védekezése esélyein.

Jó tudni, hogy a hűtlen kezelés szándékos bűncselekmény, vagyis az vádolható vele, aki szándékosan követi el a bűncselekményt, aki a cselekményének következményeit kívánja, míg eshetőleges szándékkal követi el a bűncselekményt az, aki előre látja a cselekményének a következményeit és azokba belenyugszik.