Jó dolog-e az autóhitel?

Előfordulhat, hogy saját tulajdonú gépkocsit szeretnénk, de nem áll rendelkezésre a vásárláshoz szükséges pénz. Ekkor megoldást jelentenek az autó hitel ajánlatok. De mit is kell tudnunk ezzel kapcsolatban? – a kérdés megválaszolásában a Hitelcsapat honlapja áll a rendelkezésünkre.
Mivel egy hitelre történő autóvásárlás esetén a gépkocsi képezi magát a fedezetet, így a bankok elvárásai némileg szabadabbak és könnyebben teljesíthetőek, mint a legtöbb más hitelforma esetén. Épp ezért vagy ennek ellenére érdemes alaposan tájékozódni a kínált hitel részleteiről, a futamidőről, a törlesztőrészletek nagyságáról és milyenségéről és általánosságban minden tudnivalót figyelembe véve kell döntenünk egyik vagy másik bank ajánlata között.

Érdemes elmondani, hogy autóhitel konstrukciók léteznek mind új, mind használt gépkocsikra, sőt, külföldről beszállított járművekre is. Egyes esetekben a BAR listán való szereplés sem kizáró ok, ha autóhitelt vennénk fel.

Magyarországon jellemzően a 6 éves futamidőre kínált autó hitelek jellemzőek, míg több szomszédos országban már akár 3 éves futamidővel is vásárolhatunk gépkocsit. Ez sajnos növelheti azon hitelesek költségeit, akik képesek lennének 3 év alatt visszafizetni a felvett hitelt és a kamatait. Sajnos azt is el kell mondani, hogy a hosszú lejáratú hitelek esetében hosszú időn keresztül a hitelezett ügyfél csupán a kamatokat fizeti, így a kiszállás hátrányosan érintené a hitelezettet.

Érdemes még utánajárnunk, milyen egyéb adók és költségek vonatkoznak a kiszemelt gépkocsira, pl. súlyadó, biztosítási díjak vagy a karbantartási költségek.