Iszik vagy vezet?

Aki iszik, nem vezethet!
Döntse el, iszik vagy vezet!

Hoppá, hoppá, rendőrség! Akinek van félnivalója, nem szívesen fut össze a rend éber őreivel. Nincs ez másként az ittas vezetők esetében sem.
Mivel a gyorshajtás mellett az ittas vezetés tehető felelőssé a legtöbb közúti balesetért, nem csoda, hogy a törvény szigorú büntetésekkel igyekszik féken tartani a felelőtlen vezetőket. Már az első vétkünk súlyos összegekbe kerül, százezer feletti bírságra számíthatunk. Ha visszaeső ittas vezetők vagyunk, az alkoholszonda pedig 0.8 ezreléknél magasabb véralkoholszintet mutat, akkor pedig tovább romlik az anyagi helyzetünk. Ha netalán emberi sérüléssel járó balesetet okoztunk, akkor pedig letöltendő szabadságvesztéssel is számolhatunk. Az ittas vezetés veszélyei mellett magával a büntetések mértékével is számolnunk kell. A felelőtlen sofőrök fejében legalább ennek kellene megfordulnia, mikor alkoholos befolyásoltság alatt volán mögé ülnek.
Pedig mindig van más megoldás. Ha mégis megittunk egy-két pohárkával a vendégségben, ahová gépkocsival érkeztünk, ne legyünk restek tömegközlekedéssel utazni haza. Ha erre nincs lehetőség vagy semmiképpen sem szeretnénk hátrahagyni a gépkocsinkat, vegyük igénybe valamely sofőrszolgálatot, akik megbízható sofőrökkel percek alatt kiérkeznek a helyszínre.
A felelősség a mi terhünk és soha nem felejthetjük el, hogy az utakon nem csak a saját életünkért és testi biztonságunkért felelünk, hanem a közlekedés minden résztvevőjéért felelősek vagyunk.