Hőszivattyú fűtés: melyik módszert válasszam?

Építkezés, vagy a fűtési rendszer korszerűsítése előtt áll, de fogalma sincs, melyik módszer felelne meg leginkább elképzeléseinek és leginkább pénztárcájának? Amennyiben tud, és hajlandó is nagyobb összeget rászánni arra, hogy az elkövetkező telek ne jelentsenek a család számára magas költségeket, ami a fűtést illeti, mindenképpen érdemes tájékozódnia a piacon jelen levő hőszivattyú rendszerekről!

Hőszivattyús fűtés: melyik módszert válasszam?Jogosan merül fel a kérdés Önben laikusként, hogy tulajdonképpen mi is az a hőszivattyú, és milyen elven működik. A rendszer lényege, legyen szó bármilyen hőforrásról is, az, hogy a meleg levegőt a hőszivattyú átalakításával belső terek hűtésére, fűtésére, vagy éppen a meleg víz előállítására hasznosíthatjuk. Számos módját ismerjük annak, hogy hőszivattyúk segítségével hogyan is hasznosíthatjuk a hőenergiát otthonunk meleggel való ellátására, és a választás a lehetőségek közül részben azon is múlik, hogy milyen a ház környékének elrendezése, milyen berendezések  szerelésére és rendszerek kialakítására van lehetőség. Ha elegendő térrel rendelkezik az udvarban, akkor javasolt a talajkollektoros rendszer mellett letennie voksát. Ezzel ellenben a talajszondás, valamint a talajvíz hőmérsékletét felhasználó rendszer kiépítéséhez jóval kisebb terület is elegendő, hiszen ezek függőlegesen lesznek elhelyezve az udvarban, a föld alatt. Hasonlóan jó megoldásnak ígérkezik a levegő hőmérsékletén alapuló hőszivattyús rendszer is, melynek hatékonyságához még az sem feltétlenül szükséges, hogy napsütéses legyen az idő.

Tegye hát le bármelyik módszer mellett is voksát, eleinte sajnos magas beruházási költségekre számíthat majd, de abban biztos lehet, hogy a jövőben megtérülnek majd kiadásai!