Első lépesként próbáljunk megszabadulni a felesleges, luxusenergiától. Luxusenergia bevitelt jelent, pl. a feketekávéban elfogyasztott 2-3 mokkacukor. Vagy a televíziózás közben mintegy 370 kJ (90 kcal) luxusenergiát jelent egy üveg kóla elfogyasztása, amelyet sokszor észrevétlenül veszünk magunkhoz. Hasonló energiaterhelést jelentenek hazánkban az egyre népszerű üdítő italok, amelyek 12-14% cukrot tartalmaznak. Helyesen járunk el, ha ezekből a „light” készítményeket keressük, különben hasztalan lesz a diéta, és fogyás nem fog sikerülni.
Ma már az ásványvizek fogyasztása is népszerűségnek örvend hazánkban. A néhány évvel korábbi 16 literes évi egy főre jutó ásványvízfogyasztás napjainkra megnégyszereződött, és rövidesen az egy főre eső 70 literes fogyasztást lehet prognosztizálni.
A kávé, tea ízesítésére használjunk cukorpótlókat. Hazánkban ma már széles választék áll a fogyasztók rendelkezésére. Néhány sorban érdemes a cukorpótlók tulajdonságait megismerni.
A szacharin több mint száz éve ismert édesítőszer. Édesítőereje 400-szorosa a cukorénak, ezért igen kis mennyiség kell belőle az élelmiszerek édesítéshez. Magas hő hatására 100 „C fölött bomlik, bomlásterméke kissé kesernyés.
A Glukonon szorbitot és kevés szacharint tartalmaz. A szorbit jól használható sütemények és tésztafélék készítéshez.
A Ciklamát több mint 50 éve ismert ízesítő. Nátrium-ciklamátot és szacharint tartalmaz az italok, kávé, tea, gyümölcslevek édesítésre előállított POLISWEET folyókon}’ édesítőszer. Nyolc csepp = l mokkacukor édesítő erejével.
Az Aszpartám aszparaginsav és fenilalanin aminmosavak kombinációja. Édesítőereje 200-szorossa a cukorénak. A szervezetben aszparaginsavra és fenilalaninra bomlik, ezért fenilketonúriás gyermekeknek nem adható. Nutra Sweet néven forgalmazzák.
Az Aceszulfám K(Sunett) káliumszorbátot, szorbinsavar, citromsavat tartalmaz. Gyakran használják 1:1 arányban Aszpartámmal keverve üdítő italok, nektárok, joghurtok, fagylaltok, édesipari termékek édesítésére.