Fogyás első lépcső: szabaduljunk meg a luxusenergiától!

Első lépesként próbáljunk megszabadulni a felesleges, luxusenergiától. Luxusenergia bevitelt jelent, pl. a feketekávéban elfogyasztott 2-3 mokka­cukor. Vagy a televíziózás közben mintegy 370 kJ (90 kcal) luxusenergiát jelent egy üveg kóla elfogyasztása, amelyet sokszor észrevétlenül veszünk magunkhoz. Hasonló energiaterhelést jelentenek hazánkban az egyre nép­szerű üdítő italok, amelyek 12-14% cukrot tartalmaznak. Helyesen járunk el, ha ezekből a „light” készítményeket keressük, különben hasztalan lesz a diéta, és fogyás nem fog sikerülni.

Fogyás első lépcső: szabaduljunk meg a luxusenergiától!

Ma már az ásványvizek fogyasztása is népszerűségnek örvend hazánkban. A néhány évvel korábbi 16 literes évi egy főre jutó ásványvízfogyasztás nap­jainkra megnégyszereződött, és rövidesen az egy főre eső 70 literes fogyasz­tást lehet prognosztizálni.

A kávé, tea ízesítésére használjunk cukorpótlókat. Hazánkban ma már széles választék áll a fogyasztók rendelkezésére. Néhány sorban érdemes a cukorpótlók tulajdonságait megismerni.

A szacharin több mint száz éve ismert édesítőszer. Édesítőereje 400-szorosa a cukorénak, ezért igen kis mennyiség kell belőle az élelmiszerek édesítéshez. Magas hő hatására 100 „C fölött bomlik, bomlásterméke kissé ke­sernyés.

A Glukonon szorbitot és kevés szacharint tartalmaz. A szorbit jól használ­ható sütemények és tésztafélék készítéshez.

A Ciklamát több mint 50 éve ismert ízesítő. Nátrium-ciklamátot és sza­charint tartalmaz az italok, kávé, tea, gyümölcslevek édesítésre előállított POLISWEET folyókon}’ édesítőszer. Nyolc csepp = l mokkacukor édesítő erejével.

Az Aszpartám aszparaginsav és fenilalanin aminmosavak kombinációja. Édesítőereje 200-szorossa a cukorénak. A szervezetben aszparaginsavra és fenilalaninra bomlik, ezért fenilketonúriás gyermekeknek nem adható. Nutra Sweet néven forgalmazzák.

Az Aceszulfám K(Sunett) káliumszorbátot, szorbinsavar, citromsavat tar­talmaz. Gyakran használják 1:1 arányban Aszpartámmal keverve üdítő ita­lok, nektárok, joghurtok, fagylaltok, édesipari termékek édesítésére.