Egy alternatív megoldás a káros szenvedélyre

A 21. század egyik legelterjedtebb találmánya a már bizonyára jól ismert elektromos cigaretta, más néven e-cigi. Az e-cigi egy olyan, cigarettához hasonló találmány, amely egy bizonyos oldatot (e-liquid-et) gőzzé alakít, így stimulálván a dohányzás folyamatát. Sokan úgy tudják, hogy az elektromos cigi segít a dohányzásról való leszokásban, ám ez már tévhit. Az e-cigi hasonlíthat a hagyományos cigihez a külalak szempontjából, de egyre modernebb példányok is megszületnek.

Hogyan működik az e-cigi?
Két fő részből tevődik össze: az akkumulátorból és a patronból, mindegyiknek megvan a maga fontos szerepe a folyadékkal való ellátás és annak elpárologtatása szempontjából. Tartozéka közé sorolhatjuk még a töltőt is, amit nem kell használni a cigizés közben, de fontos, hogy nálunk legyen, amikor fel szeretnénk tölteni az elektromos ciginket a használat érdekében. Végül pedig megemlíthető az a folyadék, amivel az e-cigi működik, az e-liquid.

Mi az e-liquid?
Az e-liquid az a folyadék, amelyet az elektromos cigi patronjába töltenek, ami gőzzé válik a cigi bekapcsolása következtében, hő hatására. Ez a folyadék többféle aromában is megtalálható, a hagyományos és egyszerű gyümölcs aromáktól kezdve az olyan extrémebb változatokig is, mint például az absinthe vagy a vattacukor.

Az elektromos cigi hosszú távon olcsóbb alternatívát jelent a dohányzók számára, ugyanis elég, ha egyszer megvesszük a készletet és azután már csak fel kell tölteni az akkumulátor segítségével, így nem kell két-három naponta pénzt kiadni egy csomag cigarettára. Fontos azonban eloszlatni azt a kételyt, miszerint az e-cigi segít leszokni a dohányzásról, holott sokan próbálkoznak ezzel a módszerrel a klasszikus nikotin tapaszos vagy nikotin rágógumis módszer mellett.

Kiknek ajánljuk?
Csakis felnőtteknek, akik már ismerik a dohányzás élményét.