Drasztikusan csökkenő casco biztosítás díjak

CASCO biztosítás kalkulátor

Mikor biztosítást váltunk, legyen az casco biztosítás, vagy kötelező biztosítás, esetleg egyéb biztosítás, automatikus öröm tölt el bennünket, ha az előzőeknél olcsóbb biztosítási díjat tudunk kalkulálni. Nincs ez másképp a casco kalkulátor használata után sem. Örülhetünk, mert a casco díjak egyre nagyobb mértékben csökkennek!

A teljes körű casco biztosítás díjak átlaga a múlt év decemberéig a közel százezer forintos átlagdíjról kilencven ezer forintra csökkentek. Aki viszont ma akar casco biztosítást kötni, az már közel hatvanezer forintból is megteheti. Ennek ellenére azonban nem mondható el még most sem, hogy a casco biztosítás iránt növekedett volna a kereslet. Jelenleg a casco biztosítás szerződések száma nyolcszázezer körülire tehető, ami azt jelenti, hogy csupán minden ötödik gépjárműre kötnek casco biztosítást. Ez is leginkább azokra a gépjárművekre volt jellemző, amelyeket banki finanszírozásból vásároltak tulajdonosaik, ugyanis ekkor a bank kötelezi a tulajdonost a casco biztosítás megkötésére. Ám, amint lejár a finanszírozási időszak a tulajdonosok többsége felmondja a biztosítást. Napjainkban, azok, akik önként kötnek casco biztosítást, leginkább a rész cascot részesítik előnyben, ezzel tartva – úgy, ahogy – szinten a piacot.

Régebben a bizonyos kockázati körökre köthető casco biztosítást csak a kötelezővel együtt árulták a biztosítók, mára azonban ez a típusú casco önálló biztosítási termékké nőtte ki magát. Ezeknek a biztosítási termékeknek az a hátrányuk, hogy a biztosító limitálja az ütközésért kifizetett kárt, cserébe viszont csupán havi néhány ezer forintért lehet casco biztosítást kötni.

Természetesen ez a típusú casco meg sem közelíti a teljes körű casco biztosítást, ám sokkal több autós tudja a csökkentett kockázatú cascot bevállalni, még, ha ez esetben kompromisszumot is kell kötni a kockázati körök tekintetében.

Ebből a szemszögből nézve nem is olyan biztos, hogy a casco biztosítás díj ebbéli csökkenése hosszú távon megéri-e a gépjármű tulajdonosoknak?