Sárga villogó lámpa

Biztonságos kaputechnika

A 20. század második felében egyre több és egyre szélesebb körben elérhető automatizálási alkalmazás jelent meg a saját otthonainkban is. Ezek egy része teljesen kiveszett a köztudatból, mások pedig fejlődésnek indultak és mára sikeresen alkalmazható magas minőségű megoldásokká nőtték ki magukat – írja a Kapu24.

Ilyen alkalmazásnak tekinthetők a kaputechnikai megoldások, amelyek mára nem csak kiválóan megbízható felszerelésekkel készülnek, hanem elérhető áron meg is vásárolhatóak. Míg a 80-as, 90-es években csupán egy szűk kiváltságos réteg engedhette meg magának a kaputechnika motorizálását és automatizálását, addig mára ezek az alkalmazások a széles rétegek számára is elérhetőek.

A gyakorlatban legtöbbször az automatizált garázskapukkal, valamint kerti kapukkal találkozunk. Felvetődik a kérdés, hogy miként lehet biztonságos működésre fogni egy automatizált felszerelést, és egyáltalán lehetséges-e ez. Természetesen a gyermekeink és a gépkocsink védelmében megbízható megoldásra van szükség, ráadásul az alap biztonsági csomag használatát szabályozás teszi kötelezővé. Így elmondható, hogy nem létezhet az országban olyan automatizált kapu, amely ne rendelkezne bizonyos biztonsági felszereléssel.

De vajon mit tartalmaz az alapszintű biztonsági csomag? Az első és legfontosabb eszköze az úgynevezett infrasorompó, amely sugár megszakításával azonnal leállítjuk a kapu mozgását. Így amennyiben a gyermekünk átszaladna a mozgó kapu előtt, a kaputest mozgása azonnal leáll. Ugyanez a felszerelés védi a gépkocsinkat is az esetleges rongálódástól. A biztonsági csomag másik eleme a sárgán villogó lámpa, amely a kapu mozgására figyelmeztet.