A vízlágyító berendezések felveszik a kesztyűt a kemény víz okozta problémákkal szemben. Azt már sokszor hallhattuk, hogy a kemény víz veszélyt jelent egyes konyhai és fürdőszobai berendezésünkre, melyek működésük során közvetlen kapcsolatba kerülnek a vezetékes vízzel. Ilyen berendezéseink például a mosógép, a mosogatógép, a villanybojler vagy a kazán. Tudjuk tehát, hogy a kemény víz és a vízkő a berendezéseink ellenségei és nagyban megnövelik a meghibásodás kockázatát, illetve csökkentik a berendezések élettartamát. De vajon azt tudjuk-e, hogy a kemény víz miatt jelentős energia felhasználással kell számolnunk, amely hónapról hónapra a számláinkon látszik meg? Ráadásul a kemény víz fizikai és kémiai tulajdonságai miatt a mosás, a mosogatás is több mosóport, mosószert, vegyszert követel meg. Persze nem csak az ivóvíz keménységével van baj, hiszen a nem megfelelő minőségű ivóvíz sok olyan szennyeződést tartalmaz, amire igazán nem lenne szüksége a szervezetünknek. Senki sem rajong a rozsdáért, a homokért vagy a klórért. Persze a klórra szükség van a baktériumok elpusztítása érdekében, de a szervezetünk már igazán nem örül, ha évtizedeken keresztül töltjük magunkba a fertőtlenítőszert. Persze mindig van megoldás, ha védekezni szeretnénk az efféle egészségkárosító hatásoktól. Szerencsére az erre alkalmas berendezések ma már elérhető áron megkaphatóak és kiválóan ellátják a feladatukat. Csupán arra van szükségünk, hogy ismerjük a településünk vezetékes vizének összetételét, ezután már képesek vagyunk mérlegelni, szükségünk van-e otthoni víztisztításra.