Napelem

A világ legzöldebb mozija

Mi jut eszünkbe a moziról? Akciófilmek, pattogatott kukoricát rágcsáló tizenévesek, kóla, hangos nevetések. De létezik egy mozi, amely egészen különbözik a megszokottól: a Sol Cinema.

A Sol Cinema különlegessége, hogy a működéshez szükséges villamos energiát kristályos napelemek segítségével állítják elő. Az esti filmek vetítéséhez szükséges energiát pedig a feltöltött akkumulátor telepek szolgálják. De nem csak az energia hasznosítás környezettudatos, hanem a mozi kialakítása is. A belső berendezés újrahasznosított anyagok felhasználásával készült, ezáltal téve teljessé a környezettudatos megközelítést. A színes, vidám beltér 8 fő számára kínál szórakozási lehetőséget. A repertoár is eltér a megszokottól. A világsikerek és akciófilmek tömkelege helyett itt környezettudatos, zöld energiákról szóló filmeket, ismeretterjesztő műsorokat vetítenek az érdeklődők részére.

Az aprócska lakókocsiba rejtett mozi sikere töretlen. A sajátos mozival különböző európai rendezvényeken, fesztiválokon találkozhatunk, ha nyitottak vagyunk a környezettudatos szórakozás eme formájára.

A Nap Mozi eszmeisége fontos mérföldkőként jelent meg az Európai gondolkodás útvesztőiben. A szervezők és az ötlet megalkotói is meglepetésüknek adtak hangot, mikor egycsapásra több ország megismerte a Sol Cinema tevékenységét. Be kell látnunk, hogy a napelemes rendszerek egyre szélesebb körben történő elterjedése nem lehetetlen, az emberi nyitottság adott az efféle projektek kivitelezésére. Talán hamarosan nagyban is találkozhatunk hasonló ötletekkel. Ki tudja, 5 év múlva talán nem 8, hanem 800 ember követheti nyomon a zöld energia felhasználásáról szóló filmeket 3D-ben…