A műanyag ipar világa és fontosabb kulcsszavai

Plexi lemezek
Plexi lemezek

Szeretnél a későbbiekben olyan területen elhelyezkedni, mint például a műanyag feldolgozás? Érdekel a téma, és szeretnéd tovább kutatni és fejleszteni ezt az ágazatot? Akkor mindenképp részt kell venned megfelelő képzéseken és a megfelelő információk birtokába kell jutnod. Ahhoz azonban tisztában kell lenned néhány alapfogalommal.

Műanyag: mesterséges úton előállított, vagy átalakított óriásmolekulájú anyagok, szerves polimerek. Jelen vannak életünk szinte minden fontos területén a háztartásokban, a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában, az űrkutatásban stb. A feldolgozási technológiájuk alapján a műanyagokat alapvetően két fő csoportra lehet osztani (bár vannak ma már átmenetet képező műanyagok): a hőre keményedő (thermoset), a hőre lágyuló (thermoplastics), illetve a rugalmas műanyagokra. (Wikipédia)

Plexi: egy olyan műanyag, amelyik nagyon jól megmunkálható és hajlítható, általában víztiszta és nagyon jó a fényáteresztő képessége, és mivel UV ellenállók, megfelelőek a kültéri installációkra.

Habosított PVC: ugyancsak jól megmunkálhatók, könnyű lemezek, és épp ezért a reklám ipar egyik közkedvelt felirathordozó anyaga. A grafikai stúdiók gyakran használják, hiszen kiváló dekorációt jelent akár reklámok vagy hirdetések számára.

Műanyag polírozók: a következő területeken használhatók – plexi szélvédő polírozás, műanyag fényszóró lámpatest polírozás és sok más olyan terület, ahol műanyagot kell polírozni.

PET-G lemezek: csillogó felületű, jó optikai tulajdonságokkal rendelkező lemez, mely jól megmunkálható és ragasztható is.

Természetesen számos olyan fogalom van még, ami feltárásra vár, épp ezért ajánlatos egy szakértővel való konzultálás és valamilyen képzés elvégzése a részletesebb ismeretek elsajátításának érdekében.