A kedvencek ivartalanításáról

A kedvencek ivartalanításának kérdése megosztja a gazdikat. Az ellentábor több érvet vonultat fel, amiért szerintük hibás döntés efféle tortúrának nekivetni a kutyát vagy a macskát. Sokan egyszerűen csonkításnak vélik, mások a kedvencük elhízásától tartanak vagy egyszerűen az ivartalanítás költségét szeretnék megspórolni.

Nem tagadhatjuk, az ivartalanításnak költségei vannak, ám azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ez az egyszeri kiadás több jövőbeli kiadástól ment meg bennünket. Gondoljunk csak a nem várt szaporodásra, amelyek plusz költséget jelentenek, az új jövevényekről pedig gondoskodnunk kell vagy pedig megfelelő gazdit kell találnunk a számukra.

Mint említettük, sokan az elhízást hozzák fel érvként, ami téves megközelítés, noha némi hajlandóságot mutatnak az ivartalanított állatok a hízásra. Helyes táplálkozással és megfelelő mennyiségű mozgással ettől a kellemetlenségtől egyszerűen megóvhatjuk kedvencünket, legyen szó akár kutyáról, akár macskáról.

Az ivartalanítás nem okoz lelki problémákat sem a kutyák, sem a macskák esetében. Az ivartalanítás csakis a szaporodási szervrendszerre van hatással, ettől nem fog szenvedni az állatunk, viszont sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. A nem várt kölykök érkezése feladatok sorát jelenti, arról nem is beszélve, hogy mindenképpen felelős gazdit kell találnunk nekik.

Sajnos a legtöbb esetben a gazdik nem tudják vállalni a megnövekedett kutyacsalád ellátását, ezért menniük kell. El kell mondanunk, hogy rengeteg állaton segíthetnénk, ha felelősen viszonyulnánk azok szaporodásának szabályozásához. Ha kevesebb nem tervezett kölyök születne, felszabadulhatnának az állatmenhelyek, az utcára került kóbor állatoknak pedig sokkal jobb esélyük lenne az életben maradásra.

Forrás: zoldkutya.hu